Hlavní obsah

Summit k migraci byl svolán nestandardně, tvrdí Babiš

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že minisummit k migraci, jehož se v neděli zúčastní představitelé některých členských států EU, byl svolán nestandardně. Babiš se ohradil proti slovům o „bojkotu” ze strany zemí visegrádské čtyřky, o němž podle agentury AFP hovořil mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux.

Foto: Ivan Vilček (Budapešť), Právo

Premiér ČR Andrej Babiš, rakouský kancléř Sebastian Kurz, maďarský předseda vlády Viktor Orbán, slovenský premiér Peter Pellegrini a premiér Polska Mateusz Morawiecki (zleva doprava) na tiskové konferenci

Článek

Státy skupiny, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, se ve čtvrtek rozhodly k neúčasti na nedělní schůzce. Podle mluvčího francouzské vlády „bojkot” ztíží summit Evropské unie koncem června, který bude věnován zejména migraci.

„Podobný výrok je nešťastný,” uvedl v sobotu Babiš. Připomněl, že původně účast na nedělní akci zvažoval. „Nicméně s dalšími premiéry ve V4 jsme se rozhodli, že to má více nevýhod než výhod. Nic nebojkotujeme, prostě se neúčastníme summitu, který byl svolán velice nestandardně,” zdůraznil Babiš.

„Stejně jako my se neúčastní dalších 11 států a předseda Evropské rady Donald Tusk,” pokračoval ministerský předseda. Uvedl dále, že schůzky se původně měly účastnit Itálie, Německo a Rakousko. „Nastavení toho setkání a větší počet účastnících se států spíše komplikuje výsledek. Má se řešit problém související s pohybem osob z Itálie do Německa. Celoevropská řešení budou diskutována a přijata na Evropské radě, ne na neformálním setkání čtyři dny před ní, které organizuje Evropská komise,” dodal Babiš.

Podle pracovního dokumentu, který má AFP k dispozici, účastníci nedělní schůzky předpokládají vytvoření „účinného mechanismu solidarity” s povinnými kvótami přerozdělování migrantů mezi členskými zeměmi Unie. To země visegrádské skupiny ostře odmítají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám