Hlavní obsah

Z českých kečupů zmizí česká rajčata

Právo, Milan Vojtek

Největší tuzemský zpracovatel rajčat Hamé v Podivíně na Břeclavsku už nebude chtít od českých zelinářů jejich rajčata. Svým tradičním dodavatelům oznámil, že letošní úroda bude poslední, kterou od nich odebere. Hamé se na Břeclavsku místo na výrobu rajčatového protlaku soustředí na rozšíření výroby své sladké produkce a kojeneckých výživ.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zpráva přišla jako blesk z čistého nebe. Dlouhotrvající tradice skončí, i když společnost ještě předtím tvrdila něco jiného.

„Odběratelé nás ujistili, že počítají se zpracováním rajčat i do budoucna, dohoda byla nejméně na další tři roky. My jsme na základě toho objednali v Itálii kombajn na sklizeň rajčat za bezmála šest miliónů korun. Pak najednou dorazila informace, že je vše jinak,“ řekl Právu Zdeněk Jakubčík z vedení Družstva producentů rajčat.

V první řadě jsme museli okamžitě zastavit výrobu již objednaného kombajnu, který se tímto rozhodnutím stal pro nás zcela zbytečný.
Zdeněk Jakubčík z vedení Družstva producentů rajčat

Členové družstva zatím pěstují rajčata na celkové ploše 152 hektarů, společnosti mají dodat letos 5500 tun. Posledních. Známý producent jahod se v rodinné firmě rovněž věnuje pěstování rajských jablek a informace o ztrátě odbytu jej zaskočila.

„To byla pro mě překvapivá informace a celému družstvu přinesla nemálo starostí. V první řadě jsme museli okamžitě zastavit výrobu již objednaného kombajnu, který se tímto rozhodnutím stal pro nás zcela zbytečný. Ve druhé řadě pak musíme s dodavatelem řešit jeho odškodnění, protože si nárokuje nějaké peníze. Chce uhradit výdaje, které mu v souvislosti s objednávkou stroje vznikly,“ říká člen představenstva družstva.

I když je čeká jednání o možné náhradě výdajů výrobce, přiznává, že jejich postavení v dané věci mohlo být ještě horší. „Vlastně nám pomohla banka. Kdyby nebyla tak pomalá, bylo by pozdě a družstvo by vyhodilo milióny za kombajn, který hned po dodání bude k ničemu,“ dodal zemědělec.

Družstvo producentů rajčat hájí zájmy výrobců. Členům pomáhá s uplatněním na trhu a řeší kvóty produkce. Jeho situace je těžká, protože je musí snižovat. Pěstitelé produkovali sedm tisíc tun, v posledních dvou letech už měli kvóty snížené na pět tisíc tun. Teď ale pěstitelé ztrácí tradiční odbyt úplně.

Víc kojeneckých výživ

Provoz společnosti Hamé v Podivíně na Břeclavsku nemá o jejich plody zájem.

„V podivínském závodě plánujeme další rozšiřování výroby z jiných druhů ovoce v oblasti sladké produkce a kojeneckých výživ. Kapacitně tedy bohužel nebude možné rajčata zpracovávat. Protože si ale vážíme spolupráce s místními zemědělci, nabídli jsme jim možnost dodávat zeleninu do našeho jiného závodu v sousedním okrese v Bzenci, který v současnosti výrazně modernizujeme a kde navyšujeme výrobu,“ uvedl mluvčí společnosti Petr Kopáček.

Ani v Bzenci se ale nenajde pro rajčata uplatnění. „Můžeme se bavit třeba o okurkách, třeba o mrkvi, třeba o zelí,“ potvrdil mluvčí.

Hamé ale s kečupy nekončí. Nemá jen zájem o produkci od stávajících dodavatelů. „Kečupy se vyrábějí v jiném závodě a tam se bere surovina z jiných zdrojů,“ řekl Kopáček.

„Podle našich informací budou rajčata ze zahraničí, protože s našimi dodavateli už nejednali,“ upozornil Jakubčík.

Hamé je největším tuzemským výrobcem kečupů. Dosud používal surovinu od domácích pěstitelů. Liší se tím od dalších menších hráčů na trhu. Například do kečupů Spak výrobce používá rajčatový protlak vesměs z Itálie a Španělska.

Reklama

Výběr článků

Načítám