Hlavní obsah

Labutě si letos užívají výjimečný babyboom

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tolik labutích mláďat jako v letošní sezóně ornitologové už dlouho nepamatují. Výjimkou nejsou ani rodinky s osmi potomky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Labutí rodinka na Berounce u Darové

Článek

„Letošek je v tomto docela extrémní,“ řekl Právu Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. „V minulých letech jsme byli zvyklí, že labutí pár vyvede čtyři pět mladých, teď není vzácností, když je jich sedm nebo osm, to už jsme dlouho neviděli, naposled někdy před patnácti lety,“ připomněl Makoň.

O důvodech nechce spekulovat. „Vliv počasí? Těžko říci. U jiných ptáků, třeba čápů, jsme na takový nárůst potomstva nenarazili. Spíše je to o tom, že příroda se pohybuje v cyklech. A letos se labutí populace dost možná zahojí za předchozí hubené roky,“ podotkl ornitolog.

Osm mladých má například jeden z labutích párů na Klatovsku, na oblíbeném plzeňském rekreačním rybníku Bolevák má jedna opeřená rodinka sedm mladých, druhá šest.

Na podzim přibudou pacienti

Ale ne všude se takhle zadařilo. Loni Plzeňané obdivovali pár labutí, které zahnízdily na Radbuze kousek od centra města.

„Letos měly jen jedno mládě, o které navíc přišly. Samec ještě k tomu sjel z vysokého jezu, který je nedaleko hnízda, a protože přepeřuje, nedokázal se vrátit zpět. Samice se po smrti mláděte uchýlila do hnízda, kde seděla na už zkažených vejcích. Musel jsem je odchytit, naložit a odvézt na Berounku,“ řekl Makoň.

Kolik mláďat přežije první nebezpečné týdny, se ukáže až při pravidelném kroužkování, které začne na přelomu července a srpna. „Tentokrát bude mimořádně náročné,“ poznamenal Makoň a dodal: „Bohužel nám také nepochybně přibydou pacienti. To až se mladé labutě na podzim začnou učit létat a budou narážet do drátů elektrického vedení.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám