Hlavní obsah

ANO dostalo milión od firmy spjaté s krajem

– Praha
Právo, Karolina Brodníčková

Mezi stavy transparentních účtů stran jsou propastné rozdíly. Zatímco SPD či Pirátům prší na účty spíš drobné dary ve stokorunách, ODS i ANO dostávají desítky i stovky tisíc. Nejvyšší dar, milión korun, dostalo hnutí od společnosti, která má vazby na ostravské letiště a dopravní podnik, statutární města Opava a Frýdek-Místek, FN Olomouc a nemocnice v Moravskoslezském kraji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Logo politického hnutí ANO na pražském Chodově

Článek

Dar poslala společnost In-Credit Leasing hnutí ANO 12. dubna. Společníkem firmy je společnost Satum Czech. Za oběma společnostmi stojí stejní lidé: jednateli In-Credit Leasing jsou Jitka Hradilová a Peter Diľ, prokuristou je Roman Horváth. V Satum Czech mají pozice prohozené.

Zatímco In-Credit Leasing sponzoruje ANO, Satum Czech poslalo v pátek 30 tisíc korun ODS.

Satum Czech poskytuje FN Olomouc, Slezské nemocnici v Opavě, Letišti Ostrava a ostravskému dopravnímu podniku a všem nemocnicím v Moravskoslezském kraji pojišťovací služby, což sama uvádí na svých stránkách. Chlubí se zde i jejich referencemi, mimo jiné doporučením bývalého moravskoslezského náměstka Jiřího Martínka (ČSSD). Se zástupci společností Satum Czech a In-Credit Leasing se Právu v pátek nepodařilo spojit, na pobočkách v Ostravě a Brně nebyli.

Žádné veřejné zakázky nemají, tvrdí ANO

Mluvčí ANO Lucie Kubovičová Právu sdělila, že hnutí si prověřovalo pouze dárcovskou společnost In-Credit Leasing, nikoliv její mateřskou firmu Satum Czech.

„Centrála hnutí firmu prověřovala a zjistila, že se firma neúčastní žádných veřejných zakázek ani nepobírá žádné dotace, což je důležitý ukazatel při přijímání sponzorských darů,“ uvedla pro Právo. Stotisícové dary dostává ANO i od dalších firem.

Z fyzických dárců hnutí ANO je mezi nejštědřejšími bývalý senátor Jiří Hlavatý, který poslal přes 206 tisíc korun. Zřejmě na oplátku za zbytečně vyvolanou kampaň pro lednové doplňovací volby do Senátu, ve kterých Hlavatý neuspěl.

Štědré dary dostává i ODS, ČSSD pokulhává

Ani ODS si na nezájem sponzorů nemůže stěžovat. Kromě zmíněného daru od Satum Czech dostala například půl miliónu od společnosti Barkotex Praha, spol. s r. o., která se zabývá dodávkou a montáží podlahových krytin.

Desetitisícové i statisícové dary proudí na účet ODS od jejích členů. Čtvrt miliónu například poslal starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, 150 tisíc poslal předseda pražské buňky Tomáš Portlík, 200 tisíc uvolněný plzeňský radní David Šlouf.

Účet pro dary a státní příspěvky ČSSD oproti hnutí ANO či ODS zeje prázdnotou. Mezi štědrou hrstku sponzorů soc. dem. patří právník Jan Olejníček, který daroval v květnu sto tisíc korun.

Traumatolog a kandidát do Senátu Radim Junger ve třech darech věnoval straně 370 tisíc korun, 160 tisíc ve dvou darech pražský člen ČSSD Pavel Jaroš, dvakrát 80 tisíc poslal také zastupitel Prahy 13 Aleš Mareček a sto tisíc daroval předseda Senátu Petr Vícha.

SPD dostává jen drobnější dary

Převážně stokorunové částky posílají dárci na transparentní účet SPD. Mezi nejvyšší dary patří 7000 od půjčovny elektrocentrál Rental CZ, s. r. o., a desetitisícové sumy od členů strany.

Drobné, stokorunové a tisícikorunové částky dostávají na otevřený účet od svých příznivců Piráti. Největší dar, 200 tisíc korun na kampaň, dostali od svého kandidáta do Senátu v Praze 8, bývalého náměstka na ministerstvu financí Lukáše Wagenknechta. Od softwarové firmy Bohemiasoft, s. r. o., dostali Piráti v dubnu 60 tisíc korun.

TOP 09 zveřejnila dárce za letošní rok k 18. dubnu. Největší dar, 350 tisíc, dostala od pražského člena Miroslava Tuttera, 200 tisíc od starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého.

Stokorunové a tisícikorunové dary dostává i KSČM. Mezi největší sumy patří skoro 10 tisíc korun od poslance Ivo Pojezného a přes 13 tisíc od poslance Jiřího Valenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám