Hlavní obsah

Na post šéfa GIBS se nikdo nehrne, Babiš vyhlásí druhé kolo

Právo, jam, rav
Aktualizováno

O post šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) není po nuceném odchodu Michala Murína zájem. Do výběrového řízení na pozici ředitele se přihlásil pouze jeden jediný kandidát. Podle informací Práva jde o Lenku Haderkovou z legislativního a právního oddělení inspekce, která je od začátku května dočasně pověřená jejím vedením.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dočasná šéfka GIBS Lenka Haderková

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) tedy na doporučení komise v nejbližších dnech vyhlásí druhé kolo výběrového řízení.

Podle odborné výběrové komise nebyla kvůli počtu přihlášek splněna kritéria výběrového řízení. Těmi hlavními má být transparentnost a soutěž mezi kandidáty, což však vzhledem k jediné obdržené přihlášce není možné, uvedl v pátek Úřad vlády.

„S ohledem na skutečnost, že z řad příslušníků bezpečnostních sborů nebyl projeven dostatečný zájem o danou pozici, doporučuje se při případném dalším kole výběrového řízení postupovat způsobem rozšíření uchazečů i mimo příslušníky bezpečnostních sborů,“ stojí v doporučení komise.

Murín skončil v dubnu

Murín odešel z čela inspekce na vlastní žádost na konci dubna letošního roku. Samotnému oznámení odchodu do civilu předcházely zdravotní problémy, kvůli nimž skončil Murín také v nemocnici, ale i neshody s předsedou vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín

Exšéf inspekce podle svých slov již delší dobu čelil tlaku ze strany Andreje Babiše, aby odstoupil. Babiš původně měl požadovat, aby Murín skončil ve funkci do konce února a vše by se obešlo bez skandálu, jak měl sám Babiš na jedné ze schůzek s Murínem říci.

Když tak Murín neudělal, spor mezi ním a premiérem se vyhrotil a Babiš s ním zahájil kázeňské řízení. Premiér tehdy jako důvod uvedl, že nemá k řediteli GIBS důvěru a zpochybnil také hospodaření inspekce. [celá zpráva]

Babišův tlak na Murína a následné spekulace kolem jeho odchodu z funkce vyvolaly vlnu kritiky u opozičních stran. Poslanci tehdy požadovali po premiérovi vysvětlení jeho kroků a motivaci. Do spojitosti to poslanci dávali s trestním stíháním Andreje Babiše a druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka kvůli kauze Čapí hnízdo.

Murínovo vedení inspekce kritizoval již dříve i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Murín od června působí v Národním úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Babiš loví nástupce Murína uvnitř GIBS

Premiér Andrej Babiš (ANO), pod kterého spadá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), se po opoziční kritice kvůli nedobrovolnému odchodu šéfa Michala...

Výběr článků

Načítám