Hlavní obsah

Nachera trápí závazné hlasování v klubu ANO

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci a nestranickému kandidátovi na pražského primátora za hnutí ANO Patriku Nacherovi se příčí, že museli všichni poslanci hnutí minulé úterý závazně hlasovat pro zamítnutí zmírnění protikuřáckého zákona. Tento způsob hlasování prý respektuje pouze u klíčových návrhů, jako je schvalování státního rozpočtu nebo důvěra vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Patrik Nacher

Článek

„V úterý jsem byl překvapen, že u takovéto normy, která rozděluje vesměs všechny parlamentní kluby bez ohledu na politickou příslušnost, a dokonce i na fakt, zda-li jde o kuřáka, či nekuřáka, má být závazné hlasování,“ napsal Nacher na Facebooku.

„Tento způsob hlasování respektuji u klíčových návrhů, jako je schvalování státního rozpočtu, důvěra vládě, daňové zákony či zákony upravující zahraničně-politické směřování naší země. S odstupem několika dní musím přiznat, že mě celá věc pořád trápí a stále přemýšlím, jestli jsem přece jen neměl reagovat jiným způsobem,“ dodal.

Zdůrazňuje přitom, že sám nekouří. Nelíbí se mu však, že jsou kuřáci vyhánění z restaurací holdovat svému zlozvyku na ulici.

Nacher byl v úterý, kdy se o normě hlasovalo, z jednacího dne omluven. Pokud by se hlasování účastnil, zřejmě by se prý vzepřel diktátu vedení klubu a hlasoval by pro zmírnění zákazu kouření v restauracích.

„Sice bych nerespektoval názor klubu, ale já jsem s tím návrhem byl spojovaný. Já jsem ten zákon podepsal. Napsal jsem o tom ve své knize,“ vysvětlil Právu své pohnutky.

„Já si chci zachovat svou autentičnost. Vnímám a respektuju, že se v politice musí lidé řídit pravidly, ale na druhou stranu, když je něco spíš společenské téma než politické, tak mi nepřipadá fér to podřizovat závaznému hlasování,“ dodal.

Popřít sama sebe musela v úterý zhruba čtvrtina celého 78členného klubu ANO. Dvacítka babišovců totiž v únoru podepsala spolu s 66 zástupci dalších stran návrh novely protikuřáckého zákona, která by hospodám umožnila zřídit kuřárny. Jenže v úterý osmnáct poslanců ANO hlasovalo pro její zamítnutí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám