Hlavní obsah

Víkend bude plný bouřek, teploty ale neklesnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek začíná meteorologické léto, v Česku budou jeho nástup provázet silné bouřky s krupobitím a přívalovými dešti, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. Teploty budou stále kolem 30 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bouřky podle ní budou velmi lokální, podobně jako tomu bylo ve středu. To v Praze například na Karlově napršelo 18 mm srážek, v Ruzyni nespadla ani kapka. „S tzv. konvektivními bouřkami z tepla se budeme setkávat celý víkend,” řekla Honsová.

Čtvrteční ráno je jasné, tam kde včera hodně pršelo, se vyskytují mlhy, především na Karlovarsku, odpoledne se bude vytvářet kupovitá oblačnost. Přeháňky by se měly vyskytovat hlavně na západě Čech, na Karlovarsku, Sokolovsku nebo Chebsku. Ojediněle by mohlo napršet až 30 mm srážek. Teploty se dostanou na 28 až 32 stupňů. Naposledy bylo poslední květnový den tak teplo v roce 2008, připomněla Honsová.

Mnohem intenzivnější pak budou srážky v pátek, kdy by se bouřková oblačnost měla tvořit na většině území. „Odpoledne a večer čekáme na celém území velmi intenzivní bouřky, krupobití a přívalové srážky,” řekla Honsová. Napršet by mohlo až 50 mm. Teploty ráno budou 14 až 18 stupňů, odpoledne se dostanou na 28 až 32 stupňů, na západě bude chladněji, kolem 25 stupňů.

V sobotu dopoledne bude pokračovat bouřlivé počasí, během odpoledne by ale mělo postupně ustat. Nad ránem budou nejnižší teploty 13 až 17 stupňů, odpoledne nejvýše 24 až 28 stupňů. Podle Honsové nepůjdou teploty tak vysoko, protože bude většinu dne oblačno.

V neděli už bude polojasno, přechodně oblačno, ranní teploty budou 12 až 16 stupňů, odpolední 24 až 28. „Bude přetrvávat vysoká vlhkost vzduchu, která pocitovou teplotu zvyšuje,” řekla Honsová.

Vysoké teploty kolem 30 stupňů nepoleví nejméně do středy, srážek už ale bude mnohem méně, lze počítat jen s lokálními bouřkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám