Hlavní obsah

Šéf vojenských zdravotníků Bubeník povede výbor NATO

Praha

Ředitel Agentury vojenského zdravotnictví Zoltán Bubeník od listopadu po tři roky povede Výbor náčelníků zdravotnických služeb Severoatlantické aliance. Působení v čele nejvyššího lékařského orgánu NATO považuje za ohromnou výzvu, řekl ve středu novinářům během zasedání výboru v Praze.

Foto: David Taneček, ČTK

Šéf vojenských zdravotníků Zoltán Bubeník během návštěvy prezidenta Miloše Zemana v polní nemocnici v Hradci Králové v roce 2015.

Článek

Bubeník poznamenal, že působení českých vojenských zdravotníků na vojenských misích a cvičeních, ale i v mezinárodních strukturách jsou pro alianční spojence "dlouhodobým dokladem spolehlivosti".

"Jsem velice rád, že jsme dostali šanci předsedat výboru náčelníků zdravotnických služeb na příští tři roky," poznamenal. Bubeník i v době předsedání výboru zůstane ředitelem Agentury vojenského zdravotnictví.

Bubeník poznamenal, že přes změnu bezpečnostních rizik zůstává vojenská lékařská práce stále stejná v péči o blaho pacienta. Podotkl, že kvůli nedostatku lékařů i nelékařského zdravotnického personálu aliance stále více spoléhá na mezinárodní spolupráci. Pokud se tedy připravuje vyslání zdravotníků do některé mise, země do zdravotnické jednotky přispívají jednotlivými týmy.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vojáci předváděli 30. května v Praze například provádění dekontaminace, ale i další zdravotnickou techniku, vybavení Armády ČR a nové technologické trendy ve vojenském zdravotnictví.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vojáci předváděli 30. května v Praze například ochranné obleky, ale i další zdravotnickou techniku, vybavení Armády ČR a nové technologické trendy ve vojenském zdravotnictví.

Delegáti současného zasedání výboru si dnes mohli v Praze prohlédnout část vybavení, které čeští zdravotníci používají. Vojáci jim předvedli třeba ochranné obleky, dekontaminační sprchu nebo polní biologickou laboratoř, ve které jsou schopni bezpečně izolovat a odebrat vzorky z nebezpečných látek.

Reklama

Výběr článků

Načítám