Hlavní obsah

Pět let od povodní: Když se hnala voda na Davli, místní rodák jen popadl psa a utíkal

Novinky, Kristýna Léblová, emi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davle

Zoufalství a bezmoc prožívali místní v Davli u Prahy, když přišla zpráva, že přichází povodeň. Když už se začala zvedat hladina vody, místní rodák Josef Zicháček po svých předchozích zkušenostech z povodní 2002 na nic nečekal. Popadl jen psa a spolu se ženou utíkali.

Pět let od povodní: Pes je nejlepší přítel člověka. Když se hnala voda v Davli, pan Zícháček popadl psa a utíkal Video: Novinky

 
Článek

Kdo to nezažil, podle slov místního rodáka si to nedokáže představit. „Já jsem říkal ženě, ať nebere nic, že se zítra vrátíme, a tak šel s námi jenom pes,“ vzpomíná na povodně Zicháček, kterému voda zničila celý spodek domu, i když rychle odešla.

Foto: archiv městyse Davle

Dům pana Zicháčka.

„Bylo to katastrofální, bylo to hrozně práce,“ dodává s tím, že na vodu se prostě nelze připravit. „Dneska mě to už nemůže nijak vytočit,“ usmívá se starousedlík s tím, že když mu v roce 2014 zemřela manželka, přepsal dům na vnučku a tím se zbavil jedné velké starosti.

Foto: Novinky

Nejlepší přítel člověka je pes. To byla jediná věc, se kterou se pan Zicháček evakuoval při povodni 2013.

Jiná povodeň

Davle se nachází na soutoku Vltavy a Sázavy a s povodněmi má kvůli velké blízkosti vody zkušenosti. V roce 2013 zde povodně začaly na začátku června. Podle starosty Davle Jiřího Prokůpka se tehdy jednalo o jiný druh povodně než v roce 2002.

„Byl to obrovský spad vody v krátkém čase. Ty potoky udělaly skoro větší škody než řeka, která se postupně zvedla a zase klesla. Teď už na to vzpomínám s dobrým pocitem, že se nám podařilo zachránit spousty věcí. Bylo to hlavně díky tomu, že už jsme zažili povodně v roce 2002,“ tvrdí starosta s tím, že voda poničila hlavně silnice, protože se ucpaly všechny trubky. Dokonce byly postiženy i domy v kopcích, kde byl velký splav z polí a silnic.

Povodně za sebou v Davli nechaly zatopenou mateřskou školku a sto domů, z toho 70 mělo zatopený pouze sklep. Opravy po záplavách se vyšplhaly na deset miliónů korun.

Povodně z vrtulníku 2013Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám