Hlavní obsah

Poslanci se pohádali kvůli uprchlíkům

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Hned od čtvrtečního rána bylo ve Sněmovně dusno. Hnutí SPD Tomia Okamury totiž prosadilo, aby se poslanci zabývali takzvaným Marakéšským protokolem, který řeší migraci z afrických zemí. A jako obvykle, téma uprchlíků vyvolalo v dolní komoře velké vášně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová

Článek

V úvodu schůze vystoupili poslanci SPD i Okamura, který zkritizoval ministra vnitra Lubomíra Metnara, že se proti protokolu nevymezil. „Přitom se vymezil ministr vnitra Maďarska, který ho označil za zásadně proimigrační. Protokol jsem viděl a obavy jsou namístě,“ varoval Okamura.

„Je to legalizace migrace z afrických zemí,“ vztekal se Okamura. Za svá slova si vzápětí vysloužil kritiku od poslanců napříč politickým spektrem.

„Jste tak velký demagog, nebo máte tak hluboké neznalosti? To, co se vám zdá tak jednoduché, je poněkud komplikovanější,“ oponovala mu Helena Langšádlová (TOP 09).

„Pokud se vymezujete proti deklaraci, dost možná se vymezujete i proti svému programu,“ vzkázal Okamurovi Pirát František Kopřiva.

Odmítám bezprecedentní překrucování faktů a zastrašování občanů
Lubomír Metnar, ministr vnitra

Ohradil se i ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). „Migrace se má řešit tam, kde vzniká. Odmítám bezprecedentní překrucování faktů a zastrašování občanů,“ hřímal ministr.

Boj proti migraci

Konference v marockém Marakéši se konala začátkem května. Výsledkem bylo přijetí Marakéšské politické deklarace a Marakéšského akčního plánu do roku 2020. Podle Metnara se jedná o právně nezávazné politické dokumenty a pro Českou republiku neznamenají žádné přijetí nových závazků nebo nových migrantů.

„Naopak tímto bojujeme proti nelegální migraci a převaděčství. V dokumentu se naopak zavázaly africké státy, že budou daleko více podporovat boj proti nelegální migraci,“ vysvětloval Metnar už začátkem května na tiskové konferenci po jednání vlády. Ministr podotkl, že na dezinformačních webech koluje špatný překlad Marakéšské deklarace.

Poslanci nakonec přijali usnesení, podle kterého má Česko pomoci státům v rámci migrační krize, pokud budou spolupracovat v návratové politice.

Výběr článků

Načítám