Hlavní obsah

Návrh Pirátů na zrušení pokut pro vodáky pod vlivem vláda odmítla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Návrh Pirátů na zrušení pokut pro vodáky plující na řece pod vlivem alkoholu či jiných látek ve středu kabinet premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) odmítl. Babiš plánuje předložit vlastní komplexnější návrh. Novelu zákona o vnitrozemské plavbě posoudí Sněmovna.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Piráti chtějí „dekriminalizovat” popíjení na vodě, nicméně v zákonu by i nadále zůstalo ustanovení, které by policii či plavební správě umožnilo zakázat plavbu člověku „pod vlivem”.

„Myslíme si, že je potřeba to řešit podle vzoru jiných zemí v EU. Chtěli bychom předložit návrh zákona s nějakou tolerancí, že by se to týkalo nejen vodáků, ale i cyklistů a lyžařů,“ řekl po jednání vlády premiér v demisi Andrej Babiš.

Podle něj by neměla být v zákonu taková volnost, jak ji Piráti navrhují. „Na druhé straně chápeme, že tito lidé mají chuť na pivo v rozumné míře,“ dodal Babiš.

Alkohol by i nadále podle Pirátů měl zůstat zapovězen pro posádky motorových lodí i vodních skútrů.

Poslanec Pirátů Lukáš Bartoň při představení návrhu konstatoval, že alkohol požívá 80 procent vodáků, a je proto zjevné, že represivní politika problém neřeší, ačkoli je možné ukládat pokuty až do výše 100 tisíc korun.

Konečné slovo budou mít poslanci. Stanovisko vlády nemá závazný, ale pouze doporučující charakter.

Omezit nulovou toleranci alkoholu, která momentálně platí ve všech druzích dopravy, se snaží i senátoři. Ti navrhli, aby se nevztahovala na cyklisty na cyklostezkách a silnicích nižších tříd. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám