Hlavní obsah

Babiš trvá na svém, Čapí hnízdo je politická kauza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se na páteční tiskové konferenci vyjádřil k verdiktu státního zástupce, který vyjmul prvního místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka z trestního stíhání ve věci Čapí hnízdo. Babiš je však stíhán dále.

Andrej Babiš k Čapímu hnízduVideo: ČTK

 
Článek

„Je dobře, že státní zástupce potvrdil slova pana Faltýnka, která řekl už před volbami. Naši právníci jeho rozhodnutí, které má šedesát stránek, analyzují a pak mě seznámí s dalším postupem,“ řekl Babiš. Ten trvá na tom, že Čapí hnízdo žádný podvod nebyl.

„Je to záležitost, která mě má donutit odejít z politiky. Žádný podvod jsem nespáchal, nic jsem neukradl. Je to politická kauza,“ zopakoval Babiš.

Podle zjištění Práva zrušil žalobce trestní stíhání u čtyř obviněných. Vedle Faltýnka má jít o Zdeňka Kubisku a Jana Platila, tedy bývalé členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která firmu Farma Čapí hnízdo dříve vlastnila. Čtvrtým v řadě je Luděk Kalivoda, který byl členem tehdejšího představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo.

Pokračuje naopak stíhání samotného Babiše i členů jeho rodiny, konkrétně manželky Moniky, jejího bratra i obou premiérových dětí z prvního manželství.

Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50miliónovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů. Podle informací z médií je ve zprávě zmiňován trestný čin podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.
Případ kvůli podezření na dotační podvod řeší také česká policie. Obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO a Babišova spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka. Oba politiky ke stíhání vydala předchozí i současná Sněmovna. Babiš i Faltýnek mluví o účelovém stíhání.

Babiš opakovaně označuje své stíhání za účelové a trvá na tom, že kdyby se neangažoval v politice, nikdo by se Čapím hnízdem nezabýval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám