Hlavní obsah

První máj v metropoli: řešilo se právo na bydlení, Babiš i pražská doprava

Aktualizováno

Už tradičně se na prvního máje konají v metropoli různé manifestace a politická shromáždění, a jinak tomu nebylo ani letos. Řešila se při nich celostátní témata, jako právo na práci či dostupné bydlení, ale i ta ryze pražská.

Foto: Radek Plavecký, Právo

ČSSD slavila 1. máj na Střeleckém ostrově

Článek

Hnutí ANO slavilo 1. máj v Praze u usedlosti Ladronka. Na hry a občerstvení přilákalo desítky svých příznivců. Předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš nedorazil, na rozdíl od zhruba desetičlenné skupinky svých odpůrců, kteří se omezili na tichý protest s transparenty. Hnutí tak reprezentovali především dosluhující pražská primátorka Adriana Krnáčová a nový pražský lídr pro komunální volby Patrik Nacher.

Příchozí si mohli zdarma dát zmrzlinu nebo cukrovou vatu, zájem byl také o párky v rohlíku a o propagační materiály včetně Babišovy knihy O čem sním, když náhodou spím.

Protestující postávali na okraji s transparenty s nápisy „Babiš je lhář“ nebo „Komunismus je ostuda lidstva“. Poukazovali na to, že Babiš je trestně stíhaný pro dotační podvod. „Hlavně chceme poukázat na to, že ANO je centrálně řízené hnutí, které není demokratické,“ uvedl jeden z protestujících, z nichž někteří se prezentovali jako Rebelové české politiky.

Program pro volby

ODS letos spojila svou tradiční prvomájovou akci na Petříně s připomínkou stoletého výročí existence Československa. Kromě zábavy a vědomostních soutěží ale nabídla také svůj rámcový program pro podzimní komunální volby v hlavním městě.

Akce byla podle europoslance Jana Zahradila připravena především jako oslava svátku lásky, jara, klidu a pohody, nikoli jako politický mítink. Přesto se ale příchozím představovali i pražští zástupci občanských demokratů s výhradami k současnému chodu metropole.

Na Výstavišti v pražských Holešovicích se sešli komunisté. Řeč byla o právu na práci i pracovních podmínkách, ale zazněly třeba i požadavky na dopravu v Praze zdarma. [celá zpráva]

Kromě příznivců KSČM dorazili i odpůrci s vlajkami EU, USA či NATO, proti nimž se komunisté nezřídka vymezují.

Oslavy 1. máje komunistům v Praze na Výstavišti rušili jejich odpůrciVideo: Novinky

Střelecký ostrov si pro svoji oslavu 1. máje vybrala ČSSD. Lidé tu měli možnost poslechnout si kapelu, ochutnat trdelník nebo vypít oranžádu. Dospělí mohli hlasovat, co je v Praze nejvíc trápí - zmiňovali třeba nedostavěný pražský okruh či vysoké ceny bydlení.

Vystoupil tu kolem čtvrté hodiny i šéf strany Jan Hamáček, který mluvil o 140. letech sociální demokracie či o historii Svátku práce. Pak rozdal přítomným růže, načež odjel.

Foto: Radek Plavecký, Právo

ČSSD slavila 1. máj na Střeleckém ostrově. Lidí se mohli vyjádřit, co je v Praze nejvíc trápí

Bydlení se řešilo i na Jungmannově náměstí, kde se konala demonstrace za důstojné bydlení a důstojnou mzdu. Na akci, kterou pořádaly Socialistická Solidarita, Alternativa zdola a iniciativa Bydlet-žít, přišla asi stovka lidí.

Demonstrace za bydlení Video: Novinky

Na Kampě se pak konala demonstrace „proti rasismu - sjednocení národa“.

„Je na čase ukázat naším elitám a postarším disidentům (kavárně) z 89 let, že my nejsme žádná spodní desetimilionová lůza. Pojďme je už poslat pryč ze sněmovny! Demokratický blok nebudeme platit z našich daní. Nepracují, jen vytváří spolky a rozdělují společnost,“ stálo ve facebookové pozvánce.

Na akci nakonec dorazilo několik desítek lidí. Mluvilo se třeba o tom, že by měla zmizet romská ghetta, a zaznívala také kritika na adresu neziskových organizací.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace proti rasismu - sjednocení národa na Kampě.

Pražská témata zaznívala i při pochodu několika desítek studentů Prahou, který předcházel zahájení šestého ročníku Studentského majálesu.

V průvodu mířícím z Kampy ke Karolinu šli studenti v předlistopadových uniformách s rudým praporem s nápisem ÚV KSFF UK. Dominance komunistických symbolů v kolemjdoucích mnohdy vzbuzovala rozpaky, zda průvod skutečně nevyjadřuje sympatie k minulému režimu. Parodovaná předlistopadová hesla však dala jasně najevo, že jde jen o studentské veselí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Z pražské Kampy vyšel 1. května dopoledne průvod několika desítek studentů v maskách, který předchází zahájení šestého ročníku Studentského majálesu.

„Výstřelem z Aurory zahájíme útok na Zimův palác,“ řekl při projevu jeden z mluvčích, slovní hříčkou tak odkázal na začátek bolševické revoluce v Rusku a cíl průvodu, Karolinum na Ovocném trhu, kde sídlí centrální instituce Univerzity Karlovy, tedy i rektor Tomáš Zima.

Při průchodu městem studenti vykřikovali hesla, která odkazovala na aktuální problémy v hlavním městě, například „Zprovozněte Žižkov“, „Nechte mosty stát“ nebo „Ať žije Demolínek“, jak je v posledních dnech nazýván náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který navrhuje zbourání Libeňského mostu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Nechyběly historické kostýmy

Výběr článků

Načítám