Hlavní obsah

Biskupové protestují proti inscenaci na brněnském festivalu, Ježíš v ní znásilňuje muslimku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katoličtí biskupové se ohradili proti divadelní hře Naše násilí a vaše násilí, která bude uvedena v květnu v rámci festivalu Divadelní svět. Brněnskému primátorovi Petru Vokřálovi (ANO) rovněž oznámili, že nemohou převzít záštitu nad projektem Re:publika, který brněnský magistrát podporuje podobně jako divadelní festival.

Foto: Divadelní svět Brno

Inscenace Naše násilí a vaše násilí

Článek

Biskupové rovněž oznámili, že se nemohou účastnit ani akcí, které jsou s touto akcí na připomínku 100 let vzniku samostatného Československa spojeny.

Předseda České biskupské konference (ČBK) kardinál Dominik Duka poukázal na to, že festival je spojen nejen se svobodou projevu, ale též ”s odpovědností i úctou”.

Urážka všech občanů

Uvedení hry chorvatského režiséra Olivera Frljiće označil Duka za „výprodej křesťanství a jeho ideálů“. Tvrdí rovněž, že „takto pojaté divadelní představení je urážkou nejen českých občanů - křesťanů, ale také muslimů a v neposlední řadě všech občanů naší země“.

Foto: Divadelní svět Brno

Naše násilí a vaše násilí

Biskupy popouzí zejména scéna, během níž Ježíš znásilňuje muslimskou ženu, což je podle nich lidsky neakceptovatelné a navíc rouhání.

Divadlo nic stahovat nehodlá

S inscenací vystoupí soubor Mladinsko Theatre z Lublaně. Představení provokativně připomíná, že Evropa zapomněla na svou koloniální minulost. „Jsme si vědomi, že naše bohatství závisí na tisícovkách mrtvých na Blízkém Východě? Truchlíme kvůli obětem teroristických útoků v Paříži a Bruselu stejně jako kvůli těm, co zemřeli v Bagdádu nebo Kábulu?” uvádí anotace představení.

Národní divadlo Brno jako pořadatel festivalu už v minulých dnech odmítlo snahy o stažení hry z programu přehlídky, což na zastupitelstvu neúspěšně žádali lidovci a komunisté. Ředitel divadla Martin Glaser zdůraznil, že tématem festivalu je letos svoboda a Frljičovo představení označil sice za extrémní polohu umění, avšak za legitimní součást evropského divadla. Lidé si mají udělat vlastní názor.

„Dejme jim šanci souhlasit s tvůrci této inscenace, nebo s nimi třeba posléze vášnivě nesouhlasit. Dejme jim šanci toto dílo ignorovat, nebo je se zájmem zhlédnout. Dejme jim ale hlavně prostor vytvořit si vlastní názor,” uvedl Glaser v prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám