Hlavní obsah

Děláte si předvolební večírek. Poslanci vyčítali Babišovi slevy na jízdném

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční poslanci během čtvrtečních interpelací grilovali premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) kvůli slevám na jízdném pro studenty a seniory. Dominik Feri (TOP 09) a Vít Rakušan (STAN) mu vyčítali, že peníze mohla vláda dát na vědu a výzkum nebo na platy učitelů. Babiš je označil za demagogy, slevy podle něj pomohou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Článek

Feri se Babiše ptal, proč kabinet nedal peníze raději do školství. „Peníze mohly jít do lepšího vybavení tříd, do pobytů pro žáky, do platů učitelů. Jedná se o miliardy, které se berou české budoucnosti,“ podotkl Feri.

K Ferimu se připojil Rakušan. „Otázka je jednoduchá. Proč ty peníze nezůstanou ve vědě, výzkumu, v oblasti školství a inovací? Dalo se rozhodnout, zda ty prostředky dáte do jízdného – na předvolební večírek, anebo na vědu a výzkum,“ vytkl Rakušan.

Babiš řekl, že peníze na jízdné jdou z nespotřebovaných výdajů. „Nemá to nic společného s platy pedagogů, absolutně nic,“ prohlásil Babiš.

„Věda a výzkum neutratila 6,9 miliardy, navýšení na vědu a výzkum je dvě miliardy navíc, nikdy takový rozpočet nebyl,“ rozohnil se premiér. Vláda podle něj hledá peníze pro potřebné věci. „Je to přilepšení života pro důchodce a studenty, kteří musejí platit vysoké nájmy v Praze a Brně,“ zdůraznil Babiš.

Sleva bude na vlaky i autobusy

Kabinet v demisi koncem března schválil 75procentní slevu na jízdné na vlaky a autobusy pro studenty a seniory. Sleva se bude týkat studentů do 26 let a seniorů nad 65 let. Sleva by měla platit od 10. června, kdy se mění jízdní řády.

Zlevnění jízdného vyjde stát na 5,83 miliardy korun ročně. Ministerstvo dopravy na ni z vládní rozpočtové rezervy dostane 3,26 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám