Hlavní obsah

Komunální politik není sprostý podezřelý, žádají Starostové zmírnění zákona

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Starostové a zastupitelé zřejmě stále budou muset zveřejňovat informace o nemovitostech, funkcích ve firmách i majetku ve společném jmění manželů. Informace však zřejmě budou dostupné pouze na vyžádání a žadatel o ně nesmí být anonymní. Zcela neveřejný by pak měl zůstat movitý majetek. O novele zákona o střetu zájmů poslanci rozhodnou příští pátek.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vpravo) a celostátní lídr hnutí ve volbách Jan Farský (vlevo).

Článek

Podle předkladatelky pozměňovacího návrhu, poslankyně Věry Kovářové (STAN), má právě tento návrh Starostů největší šanci na to, aby ho poslanci ve třetím čtení podpořili. Návrh našel pozitivní odezvu napříč politickým spektrem a v úterý jej poslanci ve druhém čtení poslali dál do ústavně právního výboru.

Kovářová doplnila, že návrh na zmírnění zákona o střetu zájmů reagoval na situaci, kdy řada starostů rezignovala na své funkce, nebude kandidovat a hrozí, že by samospráva přišla o kvalitní kandidáty. [celá zpráva]

Proti zveřejňování informací na základě žádosti se ale postavil například ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO). Podle něj už nyní jeho úřad dostává hromadné žádosti na všechny, kdo jsou v registru, a musí jim vyhovět.

Lidovci: Ambicí je zachránit komunální politiku

Návrh před úterním jednáním Sněmovny hájil europoslanec za STAN Stanislav Polčák. „Chceme, aby informace byly dohledatelné, ale odmítáme princip, že některé údaje se vyjmou a budou veřejně přístupné. Komunální politik nebo neuvolněný zastupitel není automaticky sprostý podezřelý,” uvedl. Stát by podle něj měl primárně chránit osobní údaje členů zastupitelstva.

Zveřejnění informací na vyžádání podpoří i TOP 09 a lidovci. „Ambicí je zachránit komunální politiku. Hrozí, že na našich obcích a městech by mohlo dojít k naprostému kolapsu. Řada zkušených komunálních politiků tak odejde a zhorší se kvalita veřejné správy,” uvedl poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný.

Už v únoru návrh Starostů podpořil i premiér v demisi Andrej Babiš, ačkoli vláda zaujala k návrhu negativní stanovisko. „Jsme připraveni o tom diskutovat, rozumím tomu. Takový zákon může být pro ty lidi problém. Nevěděl jsem, že tolik starostů už oznámilo rezignaci,“ řekl v únoru Babiš. [celá zpráva]

Piráti jsou proti, mají vlastní návrh

S novelou v této podobě naopak nesouhlasí Piráti. Měl se podle nich řešit hlavně problém neuvolněných zastupitelů, kteří nechtěli z důvodu zveřejnění majetkových poměrů jít do politiky. „Iniciativa zněla, že komunální politici jsou šikanováni a nyní se jde v rámci novelizace daleko za rámec,” kritizoval změny předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že se novela dotkne třeba i pražských zastupitelů.

Piráti tak předložili ještě jeden pozměňovací návrh, který by měl cílit především na to, aby informace nemuseli zveřejňovat neuvolnění zastupitelé ve městech a obcích s rozpočtem pod 50 miliónů korun. Ten však velkou podporu napříč stranami zatím nemá.

Definitivně budou novelu zákona o střetu zájmů poslanci schvalovat ve třetím čtení příští pátek. Pokud ji schválí, zabývat se jí bude ještě Senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám