Hlavní obsah

Starostové našli zastání u Babiše. Premiér je pro zmírnění zákona o střetu zájmů

Novinky, zpe
Praha

Starostům se podařilo přesvědčit premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby podpořil zmírnění povinnosti starostů zveřejňovat majetek. Změnu zákona o střetu zájmů bude řešit Sněmovna, menšinová vláda k ní už dříve zaujala negativní stanovisko.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tisková konference po jednání premiera Andreje Babiše s předsedou Svazu měst a obcí ČR Františkem Luklem.

Článek

I přes nesouhlas vlády zákon zmírnit nyní Babiš změnil názor. „Vláda zaujala negativní stanovisko. Neměli jsme tolik informací, kolik jsem jich obdržel dnes. Jsme připraveni o tom diskutovat, rozumím tomu. Takový zákon může být pro ty lidi problém. Nevěděl jsem, že tolik starostů už oznámilo rezignaci,“ řekl na pondělní tiskové konferenci Babiš.

Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla už rezignovaly desítky starostů a zastupitelů a stovky jich už nechtějí kandidovat v podzimních komunálních volbách.

„Nikdo z nás se nebrání tomu, abychom informace do registru dávali, ale požadujeme, aby s nimi bylo nakládáno zodpovědně,“ uvedl Lukl. Podle něj by měly být informace o majetku k dispozici dozorovým a kontrolním orgánům anebo lidem na vyžádání.

Do konce listopadu loňského roku mělo podle nového zákona 38 tisíc starostů, místostarostů, radních, zastupitelů krajských i obecních a také úředníků nebo soudců odevzdat majetkové přiznání. Skoro třetina – 11 tisíc – z nich ale majetkový striptýz odmítla udělat nebo ho udělala špatně či nedostatečně.

Hlavně starostové a zastupitelé menších obcí se nechtějí smířit s tím, že seznam jejich majetku si může na internetu prohlédnout každý, a houfně rezignují na své funkce nebo odmítají v podzimních komunálních volbách znovu kandidovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám