Hlavní obsah

Jednání ANO a ČSSD o vládě zkrachovalo

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Možnost, že vznikne vláda na půdorysu ANO a ČSSD, padla. Po čtvrtečním večerním jednání to ve Sněmovně oznámili zástupci obou stran. Hnutí ANO podle ČSSD nepřistoupilo na žádný kompromis, který by znamenal, že ve vládě nebude trestně stíhaný premiér. Soc. dem. tak zůstane v opozici. Premiér Andrej Babiš po jednání řekl, že ANO udělalo maximum a jednání ztroskotala na požadavku ČSSD získat resort vnitra.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček (vlevo) a místopředseda strany Jiří Zimola oznamují neúspěch jednání mezi ČSSD a ANO.

Článek

„Byla tady příležitost sestavit stabilní vládu, nicméně dnes hnutí ANO tuto šanci odmítlo,” prohlásil po více než dvouhodinovém jednání předseda ČSSD Jan  Hamáček.

Sociální demokraté podle Hamáčka udělali ve vyjednávání řadu kompromisů. Nejprve navrhovali vládu bez předsedů stran, protože ČSSD vadí, že Babiš je trestně stíhán. Na to ANO nepřistoupilo. Posléze přišla strana s návrhem, že Babiš z vlády odejde, pokud bude v kauze Čapí hnízdo byť nepravomocně odsouzen. Ani na to ANO nepřistoupilo. A podobně dnes dopadla i nabídka, že ČSSD bude tolerovat trestně stíhaného Andreje Babiše jako premiéra, pokud dostane pět křesel ve vládě a mezi nimi resort financí nebo vnitra.

Premiér v demisi Andrej Babiš jim pět ministerstev nabídl, odmítl se však vzdát vnitra a financí. ČSSD by tak připadla ministerstva spravedlnosti, práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a zahraničí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a místopředseda ANO Richard Brabec oznamují důvody, proč se hnutí nedohodlo s ČSSD na vládě.

S tím Hamáček a místopředseda ČSSD Jiří Zimola nesouhlasí. „Musím konstatovat, že ANO odmítlo konstruktivní nabídky. Nezbývá nám nic jiného, než vedení ČSSD navrhnout ukončení vyjednávání s ANO,” řekl Hamáček.

Podle Zimoly zůstává ČSSD v opozici a je na Babišovi, aby našel řešení patové situace. Strana bude situaci řešit v pátek na mimořádném předsednictvu a v sobotu na sjezdu strany.

Babiš: Byla to velkorysá nabídka

Premiér v demisi Babiš řekl, že ANO udělalo maximum. „Naše velkorysá nabídka nebyla akceptována. Celé jednání bylo o tom, že ČSSD chce post ministra vnitra pro pana Hamáčka,” prohlásil po jednání Babiš.

Poradíme se s klubem a požádám pana prezidenta o schůzku
Andrej Babiš po jednání

„Nabídli jsme soc. dem. klíčový resort, kterého jsem se já osobně velmi těžko vzdával, ministerstvo práce a sociálních věcí,” zdůraznil premiér. Resort vnitra ČSSD svěřit nechtěl, protože ho prý strana ovládala v minulém volebním období.

„Celé to spadlo na nekompromisním požadavku ČSSD. Vyvolává to určité otázky,” komentoval vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Babiš neřekl, zda bude nyní vyjednávat s SPD a KSČM, nebo jestli připadají v úvahu předčasné volby. „Poradíme se s klubem a požádám pana prezidenta o schůzku,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám