Hlavní obsah

Soudkyně Králová není v kauze poslaneckých trafik podjatá, potvrdil soud

• Aktualizováno

V kauze tzv. poslaneckých trafik není soudkyně Helena Králová podjatá. Rozhodl o tom pražský městský soud, který odmítl stížnost podanou státním zástupcem. Pokud by se Králová vrátila do taláru, mohla by se kauze znovu věnovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soudkyně Helena Králová.

Článek

Kauza se týká údajného podplacení tří poslanců ODS slibem lukrativních funkcí výměnou za to, že se vzdají mandátu a nechají projít daňový balíček vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Figuruje v ní i jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová).

Státní zástupce Martin Brzobohatý vznesl vůči soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Králové námitku podjatosti v prosinci poté, co označila odposlechy pořízené v kauze za nezákonné.

Senát Králové pak neveřejně rozhodl o tom, že jeho předsedkyně není vyloučena z vykonávání úkonů trestního řízení. Brzobohatý si stěžoval u pražského městského soudu, který však rozhodnutí obvodního soudu potvrdil.

Králová je nyní dočasně zproštěna výkonu funkce [celá zpráva], a to kvůli kárným žalobám, které na ni podali ministr spravedlnosti a předseda pražského městského soudu. Na základě první jí kárný senát snížil plat, druhou, která se týká právě kauzy trafik, teprve bude projednávat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Pelikán dočasně odstavil soudkyni Královou

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Helenu Královou. V pátek to sdělila mluvčí...

Výběr článků

Načítám