Hlavní obsah

Soudkyně Králová z kauzy Nečasové přijde o peníze, ve funkci zůstane

Právo, Petr Kozelka
Aktualizováno

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová chybovala v kauze vojenského zpravodajství a Jany Nečasové, manželky bývalého premiéra Petra Nečase. Rozhodl tak ve středu kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS), který soudkyni potrestal snížením platu o 15 procent na dobu jednoho roku. Nevyhověl tak návrhu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, jenž pro Královou chtěl nejpřísnější trest - vysvlečení z taláru.

Advokát soudkyně Králové Jiří Teryngel k rozhodnutí NSSVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Ministr pohnal Královou před kárný senát kvůli pochybení v několika kauzách včetně mediálně nejsledovanějšího případu údajného zneužití vojenského zpravodajství. Pelikánovi se nelíbilo, že Králová dostatečně nerespektovala pokyny odvolacího soudu, a případy se tak kvůli tomu zbytečně protahovaly.

Kárný senát v čele s Karlem Šimkou ale volání po konci Králové v roli soudce nevyslyšel. Podle NSS se totiž vážného pochybení soudkyně dopustila pouze v jednom z pěti případů, kvůli nímž stála před kárným senátem.

Ministr Pelikán uvedl, že je verdiktem zaskočen, neboť má podle svých slov „dosti rozdílné představy o nárocích pro funkci soudce”.

Obhájce poukazoval na nestrannost justice

„V případu vojenského zpravodajství hodnotila výpověď pana Nečase a jeho komunikaci s Janou Nečasovou, tehdy Nagyovou, v rozporu s rozumným myšlením a ohrozila důvěru v nestranné a spravedlivé rozhodování soudů. Zjednodušeně řečeno, rozhodovala tak, že když všichni viděli jeden předmět jako černý, tak pouze paní soudkyně ho viděla jako bílý,“ konstatoval Šimka.

Podle zástupce ministerstva sice soudkyně reagovala na pokyny vyšších soudů, ale nedostatečně. „Jako zkušená trestní soudkyně si musela být vědoma, že s jejím přístupem dojede k tomu, že se jí rozhodované věci budou stále vracet a dojde k tzv. soudnímu ping pongu. Nepřistupovala k věcem dostatečně pečlivě a podle nás není naděje, že by svůj přístup přehodnotila,“ upozorňoval zástupce ministerstva.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudkyně Helena Králová

Obhájci soudkyně tvrdili, že ve hře je nezávislost justice. Podle nich nebylo prokázáno, že by soudkyně fandila některé ze stran. Navíc se prý poučila a sebekriticky uznala, že některou práci mohla odvést lépe. „To, co si zažila s tímto kárným řízením, byl pro ni očistec,“ prohlásil advokát Jiří Teryngel.

Králová při jednání prohlásila, že svůj postup v kauze vojenského zpravodajství nebrala jako střet s odvolacím soudem. „Jeho pokyny jsem brala spíše jako podnět, co více zohlednit a co brát v úvahu,“ prohlásila.

Králová ale ještě nemá vyhráno. Druhou žalobu na ni podal předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra. Králová podle něj měnila názor na zákonnost odposlechů v kauze tzv. trafik pro poslance, kde je mezi obžalovanými Nečasová i s Nečasem.

Mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová na dotaz ČTK doplnila, že soudkyně Králová zatím zůstává i nadále dočasně zproštěna výkonu funkce a pobírá polovinu platu.

Reklama

Výběr článků

Načítám