Hlavní obsah

Soudkyně Králová zůstane mimo službu, o talár stále může přijít natrvalo

Soudkyně Helena Králová zůstane dál bez taláru. Podle kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) trvají důvody, pro něž byla ministrem spravedlnosti zproštěna funkce. Soudkyně čelila dvěma kárným žalobám. Na základě jedné jí byl snížen plat, druhá bude teprve projednána.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudkyně Helena Králová

Článek

Senát se zabýval tím, zda je po vyřešení první kárné žaloby nadále nutné, aby Králová zůstávala mimo pracoviště. Nakonec dospěl k závěru, že Králová „s nikoliv nevýznamnou pravděpodobností” může být ve druhém kárném řízení natrvalo zbavena taláru, a proto je dočasné opatření stále aktuální.

„Rozhodnutí ministra spravedlnosti je proto i nadále nedotčeno a dočasné zproštění soudkyně Králové její funkce trvá,” uvedl předseda kárného senátu Karel Šimka. Jednání o Vávrově žalobě svolal kárný senát na 11. dubna.

Poslanecké trafiky i zneužití vojenské rozvědky

Na základě Pelikánovy žaloby senát snížil Králové na jeden rok plat o 15 procent za pochybení v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. Chybovala v přístupu ke svědecké výpovědi někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), přiměřeně nereagovala na její rozpory s dalšími vyjádřeními bývalého předsedy vlády.

Pelikán požadoval úplné odvolání soudkyně z funkce. Králové vyčítal i další chyby. Kárný senát ale nedal žalobě za pravdu v plném rozsahu, a proto uložil mírnější postih v podobě srážek z platu. [celá zpráva]

Odvolání Králové, která působila u Obvodního soudu pro Prahu 1, žádá ve své žalobě i Vávra. Vyčítá Králové změny názorů na zákonnost odposlechů v kauze „trafik” pro poslance ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám