Hlavní obsah

Němcová: Jsem přesvědčená, že prezident se velezrady dopustil

– Praha
Novinky, zpe

Poslankyně a někdejší šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se znovu ostře vymezila proti prezidentu Miloši Zemanovi. V úterý na tiskové konferenci prohlásila, že Zeman se svým postojem k údajnému výskytu otravného plynu novičok na území ČR dopustil velezrady. Tímto plynem byl ve Velké Británii otráven ruský dvojitý agent Sergej Skripal.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová na kongresu ODS

Článek

Němcová na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně zapochybovala, zda může Zeman úkolovat Bezpečnostní informační službu (BIS) bez souhlasu vlády.

„Jsem přesvědčená, že prezident se té velezrady dopustil. Svými slovy nahrává Rusku, nikoli jistotě ČR,“ řekla poslankyně.

O podání ústavní žaloby na prezidenta pro velezradu mluví hnutí Starostové a nezávislí. Němcová k tomu uvedla, že neví, zda bude případná žaloba relevantní. „V politické rovině máme jasno, v trestně-právní se obáváme, že podstata věci nebude taková, aby mohlo být řízení zahájeno,“ konstatovala.

Zeman v pondělí uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok. Rusko v minulosti uvedlo, že látka mohla být i z Česka. To česká diplomacie rázně odmítla. Ministryně obrany Karla Šlechtová v úterý Zemanův krok poněkud tajemně hájila slovy, že doufá, že kroky BIS potvrdí informace, které má, ale nemůže je kvůli vyhrazenému režimu blíže komentovat. [celá zpráva]

Němcová se nedávno vymezila vůči Zemanovi během inauguračního projevu na Hradě. Když kritizoval veřejnoprávní Českou televizi a média vydavatelství Economia a zároveň stranu TOP 09, zvedla se a odešla ze sálu. Následovali ji někteří poslanci a senátoři z TOP 09, hnutí STAN či KDU-ČSL. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám