Hlavní obsah

Šlechtová hájí zaúkolování BIS Zemanem: Snad se potvrdí, co vím

Aktualizováno

Pondělní rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana zaúkolovat Bezpečnostní informační službu (BIS) pátráním po tom, zda byl na území Česka vyvíjen nebo skladován jed novičok, není zbytečný či nadbytečný. V úterý to při příchodu na jednání vlády řekla ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO). Doufá, že kontrarozvědka potvrdí informace, se kterými se mohla seznámit dříve.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Karla Šlechtová

Článek

Novičok byl použit v Británii při útoku na bývalého agenta Sergeje Skripala. Rusko dříve uvedlo, že ČR byla jednou ze zemí, které novičok vyvíjely, což ostře odmítl premiér Andrej Babiš (ANO). Česko kvůli solidaritě s Británií v pondělí vyhostilo tři ruské diplomaty, kteří musejí i s rodinami opustit zemi do 1. dubna. [celá zpráva]

Je to v pravomoci prezidenta a doufám, že výsledky budou odpovídat mým informacím v režimu vyhrazené a důvěrné.
Ministryně obrany Karla Šlechtová

Šlechtová novinářům řekla, že prezidenta v pondělí odpoledne v Lánech informovala o záležitostech v režimu důvěrné a vyhrazené. „Takže nebudu nic komentovat,” řekla. O tom, že se chystá Zeman pověřit BIS pátráním, věděla. „Nemám s tím žádný problém, je to v pravomoci prezidenta a doufám, že výsledky budou odpovídat mým informacím v režimu vyhrazené a důvěrné,” uvedla.

BIS je určena k tomu, aby podobné informace zjišťovala, dodala Šlechtová. „Vůbec to není nic navrch, navíc, zbytečného,” uvedla. Zpravodajská služba má podle ní zjistit nejen to, zda v ČR někdy novičok byl, ale také se zabývat všemi vyjádřeními ruské strany a informacemi, které šířila. „Já jako ministryně obrany trvám na svém prvním tweetu, že na území ČR novičok a žádné jeho části není,” řekla.

Jde na ruku Rusku?

Zeman zaúkoloval BIS hledáním novičoku v Česku v pondělí po schůzce se Šlechtovou a šéfem bezpečnostní služby Michalem Koudelkou na zámku v Lánech. Zatímco vybraná média jeho krok komentovala slovy, že „jde na ruku Rusku”, jelikož vláda už před jeho slovy existenci novičoku v Česku rázně popřela.

Jestli kompetentní ministr řekl, že nervový plyn nepochází z naší země, ale prezident přesto pověří BIS vyšetřováním, čímž ministrovo prohlášení rozporuje, pohybuje se na hranici vlastizrady.
Šéf STAN Petr Gazdík

Šéf zahraničního odboru Hradu Rudolf Jindrák poznamenal, že je to naopak hledání neprůstřelného argumentu, které má pomoci ruská obvinění o původu nervové látky použité k otravě dvojího agenta Skripala jednoznačně vyvrátit. [celá zpráva]

Předseda opozičního hnutí STAN Petr Gazdík v pondělí prezidentův krok kritizoval. „Jestli kompetentní ministr řekl, že nervový plyn nepochází z naší země, ale prezident přesto pověří BIS vyšetřováním, čímž ministrovo prohlášení rozporuje, pohybuje se na hranici vlastizrady. Senát by měl jednat,” uvedl na sociálních sítích.

Česká ústava pracuje v souvislosti s prezidentem s termínem velezrada, kterou rozumí jednání směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky či jejímu demokratickému řádu. Ústavní soud může na základě žaloby Senátu rozhodnout o tom, že prezident ztrácí úřad a způsobilost jej znovu nabýt.

Vlna solidarity a vyhoštění diplomatů

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

K vypovězení ruských diplomatů se připojily i další státy EU, mimo jiné Německo, Francie nebo Polsko, které vyhostily čtyři diplomaty. Proti ruským diplomatům vystoupily i Spojené státy, které jich vyhostily 60. [celá zpráva]

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí uvedla, že podle informací, které země má, Rusko zkoumalo, jak nervové látky přepravovat. [celá zpráva]

Anketa

Jak hodnotíte zaúkolování BIS prezidentem Zemanem?
Chápu to jako hledání argumentů
52,2 %
Zeman podle mě pomáhá Rusku
46,7 %
Vůbec tomu nerozumím
1,1 %
Celkem hlasovalo 7580 čtenářů.

Kauza Skripal

  • Skripala a jeho dceru v jihoanglickém městě Salisbury otrávil na začátku března neznámý útočník nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok.
  • Oba nejprve byli v kritickém stavu. Stav Julije Skripalové se však zlepšil natolik, že ji počátkem dubna propustili z nemocnice. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, Kreml to rezolutně odmítá.
  • Bývalého plukovníka vojenské rozvědky GRU ruský soud v roce 2006 odsoudil ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 78 000 liber poskytoval v 90. letech informace o ruských rozvědčících působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.
  • Skripal se od své výměny usadil v jihoanglickém městě Salisbury, kde poslední dobu žil podle všeho se svou dcerou. Jeho syn zahynul podle britských médií s přítelkyní při autonehodě před rokem během návštěvy Ruska. Skripalova manželka zemřela na rakovinu krátce po odstěhování do Británie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám