Hlavní obsah

Sociální bydlení? Vláda chce stavět ghetta, děsí se odborníci

• Aktualizováno
Právo, Jan Martinek

Odborníci z Platformy pro sociální bydlení odmítli nový návrh zákona z dílny ministerstva pro místní rozvoj o sociálním bydlení. Resort navrhuje tzv. integrovaný systém komunitního bydlení. Podle expertů, k nimž se přidali i někteří poslanci, by tak stát vytvořil na tisíce ghett. Podle návrhu zákona by vláda měla stavět sociální domovy, jednalo by se o ubytovny s buňkami. Podle předsedy platformy Štěpána Ripky to nedává žádný smysl. Resort tvrzení platformy odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jedním z nejznámějších ghett je mostecké sídliště Chanov.

Článek

„Ubytovny nejsou řešením bytové nouze, ale jejím původcem. Koncentrují chudobu i sociální vyloučení. Za peníze daňových poplatníků by stát postavil tisíce nových ghett,“ uvedl Ripka na úterní tiskové konferenci.

„Současná vláda se v programovém prohlášení zavázala, že bude snižovat počet lidí v bytové nouzi. Návrh zákona by ji ale spíše zvyšoval,“ uvedl Ripka. Platforma připravila ve spolupráci s poslanci napříč politickým spektrem dokument nazvaný Desatero předpokladů pro řešení bytové nouze, který hodlá ministerstvu předložit. S ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) se platforma sejde začátkem dubna.

Ministerstvo pro místní rozvoj se proti slovům platformy ohradilo, podle nich jde o šíření poplašné zprávy.

Ubytovny vedou k segregaci

Jedním z bodů desatera je, že sociální bydlení by mělo být rozptýlené v rámci běžné zástavby a mimo vyloučené lokality, aby se tak zabránilo segregaci a na ni navázaným negativním jevům.

Je třeba zajistit lidem, že opravdu každý dosáhne na dostupné bydlení
Kateřina Valachová, ČSSD

Emil Jíra z Asociace lidí pro domov, která sdružuje lidi se zkušeností s bytovou nouzí, potvrdil z vlastní zkušenosti, že život na ubytovně nutně k segregaci vede. „Zařízení tohoto typu neumožňuje lidem návrat do společnosti ani k normálnímu životu. Vytváří se segregované prostředí, které ve finále překáží shánění práce,“ řekl na tiskové konferenci Jíra, který žil na ubytovně po rozvodu s manželkou.

„Drahé a neefektivní řešení“

V bytové nouzi v ČR žije zhruba 200 tisíc Čechů, z toho až 20 tisíc dětí. Zákon o sociálním bydlení měla připravit minulá vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), kvůli neshodám mezi jednotlivými resorty ale spadl pod stůl.

K návrhu se vyjádřila například poslankyně Kateřina Valachová, exministryně školství za ČSSD. „Stavět ghetta nic neřeší, musíme jít složitější, ale správnou cestou. Je třeba zajistit lidem, že opravdu každý dosáhne na dostupné bydlení,“ uvedla Valachová.

Proti stavění státních ubytoven se postavila i první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. „Zkušenosti ukazují, že nejjistější pomocí je kombinace intenzivní sociální práce a bydlení ve standardních bytech rozmístěných v běžné zástavbě. Stavět sociální domovy je to nejdražší a nejméně efektivní řešení,“ uvedla.

Ghetta nehrozí, odmítá ministerstvo

„Způsob komunikace Platformy pro sociální bydlení mě zaráží. Kdykoli požádali o schůzku, přijala jsem je osobně a na jednání všech partnerů jsou samozřejmě také zváni,“ uvedla pro Právo ministryně Dostálová.

„Sociální domovy nebudou určeny k dlouhodobému nebo trvalému bydlení, ale budou předstupněm vstupu do sociálních bytů, které budou naprosto klasickými nájemními byty,“ řekl Právu mluvčí MMR Vilém Frček.

Vznik ghett podle něj nehrozí. „Obce budou zavázány dodržovat principy zamezení vzniku prostorově vyloučené segregované lokality, stejně jako je tomu při výstavbě sociálních bytů podporovaných z evropských fondů,“ řekl Frček. Maximální počet bytů v rámci objektu bude podle něj omezen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám