Hlavní obsah

STAN po schůzce s ANO: Na programu bychom shodu našli, na Babišovi ve vládě ne

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve vládě nesmí sedět trestně stíhaná osoba, to je nepřekročitelná podmínka, řekl po jednání ANO a STAN předseda poslaneckého klubu Jan Farský. Hnutí se však ve čtvrtek dokázala shodnout na některých programových bodech a jednání proběhlo prý až překvapivě příjemně.

Foto: Radek Plavecký

Jan Farský

Článek

Starostové se s ANO shodli například na tom, že by měly růst platy učitelům. „Probírali jsme oblast vzdělávání – je tam potřeba investovat a pomoci s platy. Věříme, že i platy učitelů porostou tak, aby to nebyla jedna z nejhůře placených vysokoškolských profesí,“ uvedl Farský.

Další z bodů, o kterém se vedla řeč, bylo obecné referendum. Starostové prý požádali hnutí ANO, by neumožnilo přijetí zákona v takové verzi, jako ho navrhuje SPD Tomia Okamury.

„Tento návrh je pro ČR nebezpečný. Hnutí ANO vyjádřilo vstřícnost v tom, že to také vidí jako problematické a tento návrh by měl být zastaven,“ tvrdí Farský.

Je to nepřekročitelná podmínka, že ve vládě nesmí být trestně stíhaná osoba
Jan Farský

Problematické zůstává působení Andreje Babiše v čele vlády. Starostové trvají na tom, že v kabinetu nesmí sedět trestně stíhaná osoba. ANO však trvá na tom, že jediný kandidát na premiéra je Babiš.

„Je to nepřekročitelná podmínka, že ve vládě nesmí být trestně stíhaná osoba. Koho z nás by to mělo potkat, tak rezignujeme,“ zdůraznil Farský. Patová situace tedy tak trochu přetrvává, protože stejnou podmínku mají i lidovci či ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám