Hlavní obsah

Dluhy decimují Česko, v exekuci je už desetina lidí

• Aktualizováno

Každý desátý obyvatel České republiky starší 15 let má exekuci. Celkem se jedná o 863 000 lidí, z nich 151 000 má přes deset exekucí. Počty lidí s exekucí majetku přitom vytrvale rostou a jen za minulý rok jich navzdory příznivému vývoji ekonomiky přibylo 31 000.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Článek

Souhrn exekucí sleduje projekt Mapa exekucí, který připravila Otevřená společnost.

„Počet osob v exekuci narostl za rok o 3,4 procenta, přestože máme rekordně nízkou nezaměstnanost a rostou mzdy. Ani vyšší platy a to, že lidé mají zaměstnání, jim nepomůžou se z dluhové pasti dostat. Neustále platí jen úroky a sankce," uvedl autor mapy Radek Hábl.

Polovina jsou dluhy do 10 000 Kč

Polovina exekucí je přitom na částku nižší než 10 000 korun. Podle Hábla většinu vymáhané sumy činí hlavně náklady. Průměrná jistina dosahuje 65 000 korun.

Tři a více exekucí má téměř půl miliónu lidí. Celkem 151 000 osob nad 15 let má přes deset exekucí. Je to asi 10 000 lidí mezi 18 a 29 lety a asi 6000 seniorů nad 65 let. Podle Hábla je 90 procent exekucí nevymahatelných.

Není nástroj, jak exekuce zastavit

Exekutorská komora upozornila, že data nevypovídají nic o tom, v jakém stádiu se jednotlivá exekuční řízení nacházejí.

„Uváděný počet exekucí je sice správný, ale zahrnuje i tzv. bezvýsledné exekuce, a to za celou dobu existence soudních exekutorů. Spadají sem například i exekuce, u kterých je vedeno insolvenční řízení, takže samotný výkon exekuce u nich z toho důvodu nemůže být prováděn. Číslo je tak vysoké mimo jiné i proto, že neexistuje účinný nástroj, jak tyto bezvýsledné exekuce zastavit,” uvedla Exekutorská komora.

Aby se situace zlepšila, je podle exekutorů třeba umožnit ukončování těchto exekucí bez souhlasu věřitele. Následně by se počet exekucí výrazně snížil.

Jeden dlužník, jeden exekutor

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) již dříve navrhoval, aby platilo pravidlo jeden dlužník, jeden exekutor. Chtěl rovněž odstranit bariéru vedoucí k oddlužení, podle níž má být dlužník do pěti let schopen uhradit třicet procent dluhů. Podle Pelikána by měl mít možnost do oddlužení vstoupit každý, nehledě na výši dluhů.

Mnoho lidí totiž dluží částky v takové výši, že za současného systému je zcela nereálné, že by své závazky mohli splatit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám