Hlavní obsah

Dotace pro Čapí hnízdo byla 90 tisíc a peníze jsme vrátili, tvrdí mluvčí Agrofertu

Novinky, zpe
Praha

Dotace, které čerpalo Čapí hnízdo na chov ovcí, byly vloni vráceny. Novinkám to řekl mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka. Podle něj se jednalo o částku 90 tisíc korun. Hospodářské noviny v pátek informovaly o tom, že farma, která spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), čerpala od ministerstva zemědělství peníze, které jsou určeny pro malé a střední podniky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Farma Čapí hnízdo

Článek

„Ano, víme o této administrativní nesrovnalosti. V loňském roce byla provedena interní kontrola. Byly zjištěny administrativní nesrovnalosti u dotačních titulů kozy, ovce, krávy,” uvedl Hanzelka.

„Dotace v celkové výši 90 tisíc korun byly neprodleně vráceny dotačnímu orgánu. Přijali jsme opatření, aby se situace neopakovala,“ dodal mluvčí Agrofertu, který spadá do Babišova svěřenského fondu.

Sám Babiš na dotaz reagoval podrážděně. „Nebudu se tím zabývat, se SynBiolem nemám nic společného,“ prohlásil v pátek dopoledne na dotaz novinářů. [celá zpráva]

SynBiol měl tržby přes tři miliardy

Dotace, které byly určeny malým a středním firmám, čerpal vlastník farmy Čapí hnízdo – společnost Imoba. Ta je součástí koncernu SynBiol, který měl ale předloni tržby 3,4 miliardy korun, a na dotaci by tak neměl mít nárok, uvedly Hospodářské noviny. [celá zpráva]

Jediným akcionářem SynBiolu byl do února 2017 Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů však vložil akcie SynBiolu i akcie Agrofertu do svěřenského fondu.

Babiš a první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek jsou obviněni kvůli 50miliónové dotaci pro Čapí hnízdo, kterou farma čerpala z evropských fondů. Policie je chce trestně stíhat kvůli možnému dotačnímu podvodu.

Oba politici dlouhodobě tvrdí, že kauza je účelová a zmanipulovaná. Babiš dokonce na půdě Sněmovny prohlásil, že trestní stíhání na něj někdo objednal. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám