Hlavní obsah

eReceptů se vydaly milióny, elektronicky jich byl jen zlomek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prvního měsíce fungování předepsali lékaři 4,4 miliónu elektronických receptů, což představuje zhruba 80 procent všech vydaných receptů. Skutečně elektronicky jich však bylo vydáno jen něco přes 30 tisíc.

Foto: Novinky

Tahle může vypadat eRecept.

Článek

„První měsíc fungování ukázal, že systém funguje dobře, přihlášeni jsou téměř všichni lékaři a většina receptů v ČR se již předepisuje elektronicky. Jakýkoliv odklad povinnosti by tak v tuto chvíli neměl žádný smysl,” uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Resort podle něj připravuje i zprovoznění dalších funkcí elektronické preskripce, které kritici postrádají, tj. zejména lékového záznamu, který by odhalil případné duplicity a kontraindikace v předepisovaných medikamentech.

Jakkoliv si ministerstvo funkčnost systému pochvaluje, drtivá většina eReceptů je nadále vydávána v papírové formě. Podle statistik byl formou SMS identifikátor receptu předán v 17 tisících případech a formou e-mailu v 17,5 tisících případech, což jsou v miliónových objemech marginální čísla.

Ministerstvo: Úbytek lékařů se nekoná

Ke konci ledna Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyřídil přes 43 tisíc žádostí lékařů, další necelé tři tisíce žádostí čekají na ověření u České lékařské komory. Aktivně eRecepty využívá 26 651 lékařů.

Podle resortu zdravotnictví se nepotvrdily obavy lékařských komor, které varovaly, že kvůli elektronické prespkripci ukončí mnoho zejména starších lékařů činnost.

„Pokles počtu zdravotnických zařízení v roce 2017 nevybočil u žádného z druhu zařízení v porovnání s minulými lety. Celková bilance jejich počtu se u jednotlivých druhů pohybuje na stejné úrovni, a to včetně praktických lékařů,“ uvedl ministr Vojtěch.

Letos se lékaři nemusí obávat sankcí za nevyužívání elektronických receptů. Vyhláška navíc stanoví, kdy není využití eReceptu nutné.

Kdy je možné vystavit listinný recept
- recepty na léčivé přípravky obsahující omamné látky nebo psychotropní látky
- žádanky
- recepty na léčivé přípravky vystavené „smluvním lékařem“ poskytujícím zdravotní služby sobě, manželce či manželovi, rodičům, prarodičům, dětem, vnukům a sourozencům
- žádanka a recept na humánní léčivé přípravky, které předepisuje veterinární lékař při poskytování veterinární péče
- recept na léčivý přípravek předepsaný v rámci klinického hodnocení
- recept, který je určen pro uplatnění v jiném členském státě Evropské unie
- činnosti v rámci zdravotnické záchranné služby
- poskytování odborné první pomoci
- poskytování zdravotní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta
- z prokazatelných objektivních technických důvodů není možné vystavit lékařský předpis v elektronické podobě
zdroj:ministerstvo zdravotnictví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám