Hlavní obsah

Babiš: Čekám na správný tým v ČSSD

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANO do vlády s KSČM a SPD nepůjde, řekl v rozhovoru pro páteční Právo šéf hnutí Andrej Babiš, nadále ale hodlá jednat s ČSSD a dalšími stranami, které jednat chtějí. Premiér v demisi si v případě ČSSD chce být jistý správným vedením. Sociální demokraté si mají volit nové vedení v polovině února.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Pane premiére, Milanu Chovancovi se nelíbí, že ANO přerušilo jednání se soc. dem. Obvinil vás, že chcete vládnout s okamurovci a KSČM. Byla se soc. dem. jednání jen naoko?

Určitě nešlo o jednání naoko. Platí, že s KSČM a SPD do vlády nepůjdeme, jednání ale vedeme se všemi stranami, které jednat chtějí. Hledáme napříč spektrem programové shody, na tom není nic nenormálního. Proč bychom s SPD a KSČM nemohli jednat o zákonech, společných bodech a eventuálně toleranci?

Z jednání s ČSSD jsme si odnesli pocit, že ani v rámci vyjednávacího týmu nebyly jednotné názory na pozici soc. dem. Proto jsme se rozhodli, že si počkáme na sjezd a nové vedení a hned pak začneme jednat. Kdo ví, jestli nebude nové vedení.

Nečekáte právě na to, že nové vedení bude vůči vám shovívavější, třeba pokud jde o nepřípustnost trestně stíhaného premiéra?

Myslíte, že bych měl jít na sjezd a tam členy přesvědčovat? Sami se musejí rozmyslet, jestli chtějí být ve vládě, nebo ne. S námi mluví vedení, které ve volbách neuspělo, a nevíme, jestli tam budou, či nebudou. Chceme s ČSSD jednat, ale musíme si být jistí, že jednáme s tím správným týmem. Čímž si v tuto chvíli jistí nejsme.

Přitom soc. dem. s námi mohla být úspěšná, kdyby nestála za všemi těmi aférami namířenými proti mně. Spíš se divím, že ta svatá trojice Chovanec–Sobotka–Zaorálek tam ještě je a na všechny funkce nerezignovala, když dovedla stranu k absolutně katastrofálnímu výsledku.

Změnila se vaše preference, pokud jde o formu vlády? Koaliční, menšinová, nebo jiná?

Preferujeme mít většinu ve Sněmovně a hlavně, aby se vláda mohla plně soustředit na svoji práci. Pobavilo mě vyjádření pana Bělobrádka, který říkal, že klidně mohla vládnout Sobotkova vláda. Co by asi dělala?

Vládla v demisi, jako vy.

Zkuste posoudit, co expremiér Sobotka vyjednal pro ČR. Od Klause v Davosu od nás nebyl žádný politik, přitom na Světovém fóru je největší koncentrace politiků z celého světa. Bojuji za české zájmy, to je přece náš úkol. Na rozdíl od pana Chovance mluvím čtyřmi jazyky a hovořím se světovými politiky a je vidět, že práce má smysl.

Čeká mě cesta do Budapešti a do Bruselu, dostal jsem i pozvání od finského premiéra. Takže řeči o tom, že se se mnou nikdo nebude bavit kvůli stíhání, jsou úplně mimo.

Do 18. února tedy nebudete nic dělat?

Budeme si připravovat pozici vůči ČSSD, kterou sdělíme novému vedení. A logicky budeme jednat s ostatními stranami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám