Hlavní obsah

Libeňský most je zanedbávaný dlouhodobě. Podívejte se na záběry kritických částí

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

V pátek 19. ledna byl uzavřen pražský Libeňský most spojující Holešovice a Libeň kvůli havarijnímu stavu jedné z částí konstrukce mostu. Architektka a radní městské části Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha 7 sobě) okomentovala pro Novinky celkový stav mostu.

Libeňský most je zanedbávaný dlouhodobě. Podívejte se na záběry kritických částí mostuVideo: Novinky

 
Článek

Soumostí se skládá z několika typů konstrukcí. „Vady, kvůli kterým je teď zavřený, jsou na rámové části jedné z těch konstrukcí. Není to hlavní část, co je nad řekou, ta je oblouková a má úplně jiné konstrukční principy,“ vysvětlila Novinkám Burgerová a názorně ukázala odhalenou výztuž, z níž se odrolil beton. Kritická část se nachází mimo řeku na libeňské straně.

Most má několik vrstev betonu, jehož stav by měla odhalit zpráva z Kloknerova ústavu ČVUT, která bude zveřejněna koncem ledna. Na základě dílčího posudku ústavu byl most nyní uzavřen.

Foto: Novinky

Odhalené výztuže jsou vidět po celé délce mostu.

Zanedbaná údržba

Libeňský most byl postaven v roce 1928 a po celou dobu nebyl nijak zvlášť udržovaný. Technická správa komunikací pouze nedávno provedla úpravy povrchů, aby do mostu dále nezatékalo. „Pokud se ale bavíme o možnostech technického podepření rámových konstrukcí, tak ty tady samozřejmě byly. Náměstek Petr Dolínek (ČSSD) dostal v únoru 2016 úkol, aby se začalo pracovat na projektu opravy Libeňského mostu, což se nestalo dostatečně,“ řekla Burgerová.

Magistrát původně chtěl most zbourat a postavit nový. Proti tomu se ale postavili památkáři.

Libeňský most je v současné době v procesu za uznání kulturní památky. Ministerstvo kultury vydalo prohlášení, kde zdůrazňuje, že v průběhu řízení o prohlášení věci za kulturní památku je možné realizovat nezbytnou údržbu i větší stavební či technické zásahy, směřující ke stabilizaci všech částí Libeňského mostu.

Foto: Novinky

Most zeje prázdnotou, volný je jen pro chodce a cyklisty.

Momentálně je tedy most uzavřen pro tramvaje i osobní automobily, chodci i cyklisté mají vstup povolen.

Jakmile Kloknerův ústav dodá celou zprávu o celkovém stavu mostu, musí Technická správa komunikací najít dodavatele, který problematický rám podle doporučení ČVUT podloží, což by mělo následně trvat tři týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám