Hlavní obsah

Vítr udeřil, padají stromy a dochází k výpadkům elektřiny

• Aktualizováno

Silný vítr, který odpoledne začal foukat v Čechách, způsobil na mnoha místech pády stromů i výpadky dodávky elektřiny. Problémy jsou také v dopravě. Meteorologové varovali, že na horách může vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 125 km/h.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči Karlovarského kraje při zásazích po silném větru

Článek

„Ke 23. hodině eviduje dispečink ČEZ Distribuce na pět desítek poruch na vedení vysokého napětí, další desítky pak na nízkém napětí. Situace se uklidnila, přestalo foukat a nové poruchy nepřibývají. I nadále se nám daří poruchy opravovat, bez elektřiny je na 16 tisíc odběrných míst,” uvedla ve čtvrtek krátce před půlnocí mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Energetikům se daří dodávky postupně obnovovat. V nejexponovanější době bylo bez elektřiny na 40 tisíc odběrných míst. Nejvážnější zůstává situace na Dečínsku a Českolipsku. „Vytížené je také distribuční call centrum, k deváté večerní odbavili operátoři kvůli vichřici na 5 500 hovorů,” dodala Holingerová.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči Karlovarského kraje při zásazích po silném větru

Také na západě Čech se situace lepší. „Největší výpadky byly na Sokolovsku, kde bylo až 4000 odběrných míst bez proudu, ale nyní je to už jen 1500. Na Karlovarsku to bylo okolo 1200. Situace se ale postupně zlepšuje, vítr už slábne,“ řekla večer mluvčí ČEZ pro západní Čechy Michaela Jirovcová.

Nejčastější příčinnou poruch na vedení je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory, přetrhané vodiče. Silný vítr a s ním spojené následky se postupně přesunují na východ.

Problémy jsou i v dopravě. Třeba hasiči v Libereckém kraji hlásí desítky výjezdů. „Je to v celém kraji. Začalo to po 16:00, kdy jsme měli první nahlášený spadlý strom v Rokytnici nad Jizerou," uvedl po osmé večer mluvčí hasičů Jan Mandl.

Podle dopravního webu padlé stromy zatarasily například silnice v Liberci, Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Chrastavě, Raspenavě, Tatobitech, Mírové pod Kozákovem, Vysokém nad Jizerou či okolí České Lípy. Kvůli popadaným stromům tam zřejmě až do pátku zůstane uzavřený 1,8 kilometru dlouhý úsek silnice 2627 mezi Českou Lípou a Horní Libchavou.

V Ústeckém kraji vyjeli hasiči od 16:30 do 21:40 ke 133 nahlášeným událostem způsobeným silným větrem. „Převážně jde o spadlé stromy na silnice, dráty vedení, železniční trať. V dalších případech to jsou uvolněné střechy, antény, střešní tašky, plachty, reklamní tabule nebo omítka,” informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Problémy jsou i na železnici. V úseku Košťálov - Semily narazil vlak do spadlého stromu, České dráhy s obnovením provozu počítají kolem 21:30. Padlý strom navečer zastavil provoz i na trati mezi Železným Brodem a Velkými Hamry, tam už ale vlaky jezdí.

Výstraha ČHMÚ

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem varovali.

„V západních Čechách a v severní polovině ČR bude vítr velmi silný s nárazy kolem 25 m/s (90 km/h) a na horách kolem 35 m/s (125 km/h). V jižních Čechách, na Vysočině a na většině území Moravy bude silný vítr dosahovat v nárazech 20 až 25 m/s (až 90 km/h), na horách kolem 30 m/s (kolem 110 km/h),“ uvedli ve své výstraze s tím, že v noci na pátek bude vítr slábnout.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči Karlovarského kraje při zásazích po silném větru

Kromě větru varuje ČHMÚ také před náledím, závějemi a sněhovými jazyky.

Energetici i hasiči mají v paměti podobnou situaci před 11 lety, kdy se Českem prohnal orkán Kyrill. Skupině ČEZ tehdy způsobil škody na zařízení ve výši asi 90 milionů korun a bez elektřiny se ocitlo 1,1 milionu odběrných míst na zásobovacím území ČEZ Distribuce.

Reklama

Výběr článků

Načítám