Hlavní obsah

Do koalice bychom šli, ale bez Babiše, naznačil Chovanec. Změna není na stole, zní z ANO

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Vedení hnutí ANO jednalo ve Sněmovně s představiteli ČSSD o možné spolupráci na vládní úrovni. Sociální demokraté si prý umí představit, že by s ANO do koalice šli, v kabinetu by však nesměl sedět Andrej Babiš. Na čtvrteční tiskové konferenci to zopakoval šéf ČSSD Milan Chovanec. Po jednání řekl, že se jednalo o první vážnou povolební debatu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Milan Chovanec na tiskové konferencii

Článek

Lídři stran se prý bavili čistě o programu. „Byla to první vážná a povolební debata,” zhodnotil Chovanec hodinovou schůzku. I šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek jednání označil za konstruktivní.

Mezi priority ČSSD patří otázka bezpečnosti země, podpora rodin s dětmi a zvyšování mezd. Sociální demokracie má také několik personálních požadavků.

„Žádná osoba, která bude trestně stíhaná, nesmí být ve vládě,“ vyjmenoval jednu z podmínek Chovanec s narážkou na Babiše. Hnutí ANO by podle něj nemělo mít ministerstva vnitra, spravedlnosti a financí.

My stojíme za svým předsedou
Jaroslav Faltýnek, 1. místopředseda ANO

„Vzali jsme jejich podmínky na vědomí, řekli jsme si, že to probereme podrobně na jednání výboru příští pondělí,” konstatoval Faltýnek.

Že by vznikla vláda bez Babiše, zatím podle něj není na stole. „Pan Babiš vyhrál volby, byl lídrem, my stojíme za svým předsedou,” prohlásil druhý muž ANO Faltýnek.

Rozhodnout má sjezd ČSSD

Pokud by soc. dem. dostala nabídku jít s ANO do koalice, podle Chovance o tom nemůže rozhodnout odcházející vedení strany, ale sjezd. Ten se bude konat 18. února v Hradci Králové. „Definitivně musí rozhodnout členové,“ míní Chovanec. Dodal, že s hnutím ANO by se strana mohla znovu setkat ještě do konce ledna.

Chovanec připomněl, že ANO a ČSSD nemají ve Sněmovně většinu. Babišovci mají 78 poslanců, soc. dem. 15. „I kdyby to měla být podpora menšinové vlády, vstup do vlády, tak ty hlasy sociální demokracie nestačí. Je zjevné, že hnutí ANO by muselo hledat ještě dalšího partnera,” zdůraznil Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám