Hlavní obsah

Petr Fiala přesvědčivě obhájil post předsedy ODS

• Aktualizováno

Občanští demokraté v sobotu na kongresu v Ostravě potvrdili, že Petr Fiala bude pokračovat v pozici předsedy strany. Fiala, který neměl protikandidáta, dostal 451 z 483 hlasů. První místopředsedkyní se stala Alexandra Udženija, byla jedinou kandidátkou.

Petr Fiala znovu zvolen předsedou ODSVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Fiala poděkoval za zvolení a přiznal, že takhle silnou podporu neočekával. „Jsem tím výsledkem zaskočen a dojat,” připustil staronový předseda.

Fiala by chtěl, aby ODS pod jeho vedením i nadále posilovala svou pozici.

Fiala na kongresu mimo jiné uvedl, že další mandát prezidenta Zemana není v nejlepším zájmu ČR.

Na adresu premiéra a lídra ANO Andreje Babiše uvedl, že Babiš ani hnutí ANO nedostali od voličů mandát na jednobarevnou vládu. „Tento fakt by měly respektovat všechny politické strany, měl by ho respektovat prezident republiky. Občanská demokratická strana takovou vládu nepodpoří ve druhém ani ve třetím ani v žádném jiném kole," uvedl Fiala.

Věří v růst počtu voličů o 50 procent

Fiala v nominačním projevu nastínil program pro své případné další období ve funkci předsedy. „V následujícím období plně obnovíme étos Občanské demokratické strany jako silné a spolehlivé reformní pravicové strany,“ sdělil s tím, že se ODS chce bránit sociálním experimentům a rozpínavosti státu tam, kam stát nepatří.

„Vidím reálné, abychom v příštích parlamentních volbách, zvlášť pokud budou v řádném termínu, zachovali minimálně dynamiku našeho růstu o 50 procent voličů oproti předchozím volbám,“ přednesl Fiala delegátům. Uspět chce už v letošních podzimních komunálních a senátních volbách. „Naší strategií musí být vítězství. Postavme silné kandidátky tam, kde můžeme vyhrát. Spolupracujme s ideově blízkými stranami tam, kde můžeme být součástí vítězství nad levicí a populisty,“ řekl staronový předseda ODS.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda ODS Petr Fiala (vpravo) a poslanec Pavel Blažek na volebním kongresu občanských demokratů v kongresovém centru Clarion v Ostravě

Na 1. místopředsedu ODS kandidovala pouze stávající 1. místopředsedkyně Alexandra Udženija. Ta dostala 11 nominací z regionů. „ODS je pro mě jako druhá rodina,“ vyznala se před delegáty. Ti ji nakonec také zvolili, dostala 386 hlasů ze 489 vydaných volebních lístků.

„Jsem hrdá na to, že dnes ODS zase stojí v první linii a bije na poplach před destrukcí polistopadového politického systému. Nic takového nesmíme dopustit,“ apelovala.

Foto: Pavel Karban, Právo

Alexandra Udženija po zvolení první místopředsedkyní ODS na kongresu v Ostravě.

Delegáti 28. kongresu ODS zvolili v sobotu také čtyři místopředsedy. Posty obhajovali Martin Kupka, Miloš Vystrčil a Evžen Tošenovský, nominaci dostali také Martin Baxa, Karel Krejza a Martin Kuba. Drahomíra Miklošová, která byla místopředsedkyní poslední dva roky, znovu nekandidovala.

Kuba však namísto nominačního projevu delegátům oznámil, že kandidovat nehodlá, a stejně odstoupil i Krejza. Účastníci kongresu tak nakonec hlasovali o navržené čtveřici. Místopředsedy se stali všichni navržení, ze 489 hlasujících dostal nejvíce hlasů Vystrčil (428 hlasů), po něm Baxa (427), Kupka (421) a Tošenovský (304). „Chtěl bych slíbit, že budu ze všech sil pracovat na tom, aby ODS stále stoupala vzhůru,“ přislíbil Baxa, který se stal jediným nováčkem ve zvoleném vedení ODS.

V průběhu soboty došlo kromě volby předsedy a místopředsedů ODS i na projevy hostů, mezi nimiž byl například předseda lidovců Pavel Bělobrádek, předseda hnutí STAN Petr Gazdík, 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová či místopředseda Evropského parlamentu Ryszard Czarnecki, a politické diskuze. Zbytek vedení výkonné rady, a také kontrolní a revizní komisi a rozhodčí komisi zvolí delegáti kongresu v neděli.

Foto: plk, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Dvoudenního 28. kongresu ODS v Ostravě se má zúčastnit zhruba 540 delegátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám