Hlavní obsah

Výbor ROP: Chceme vrátit dotaci na Čapí hnízdo do státního rozpočtu

Právo, Radek Plavecký

Většina členů Výboru Regionální rady ROP Střední Čechy požaduje vrácení dotace na Čapí hnízdo do státního rozpočtu. Zástupci výboru ze stran ODS, STAN a TOP 09, kteří tvoří většinu tohoto orgánu, se ve čtvrtek sešli, aby probrali společný postup při projednávání případného vyjmutí projektu Čapí hnízdo z evropského financování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO)

Článek

Budou trvat na tom, aby projekt Čapí hnízdo z evropského financování vyjmut nebyl, ačkoli je doporučení Ministerstva financí opačné. Pro takový postup se vyslovilo devět zástupců z celkového počtu patnácti členů výboru, kterému předsedá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Zároveň požadují, aby na základě zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF bylo s příjemcem dotace zahájeno řízení o vrácení do státního rozpočtu.

„Pokud bychom vyjmuli dotaci na Čapí hnízdo z evropského financování, tak se celá kauza stává národní záležitostí a já se obávám, že se zamete pod koberec. Pokud české orgány o vyjmutí rozhodnou, měly by okamžitě zahájit s žadatelem o dotaci řízení o jejím vrácení,“ vedl místopředseda výboru Věslav Michalík (STAN).

O osudu projektu Čapí hnízdo, kvůli kterému policie obvinila mimo jiné premiéra Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, má výbor jednat příští úterý 16. ledna. Dá se předpokládat, že výsledek tohoto jednání bude obdobný jako čtvrteční prohlášení.

Hejtmanství by mělo vymáhat případnou škodu

„Členové regionální rady stále nemají k dispozici kompletní zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF, která se dotací zabývala, a je absurdní, že z ní již citují média. Žádáme ředitele úřadu a středočeskou hejtmanku Pokornou Jermanovou, aby zprávu před jednáním poskytli,“ sdělili členové výboru za ODS Michael Pánek a Jana Poláková.

„Z neoficiálního znění zprávy OLAF vyplývá, že mohlo dojít k celé řadě podvodných jednání, která poškozují Českou republiku, proto vyzýváme hejtmanku a Úřad Regionální rady, aby podnikly příslušné kroky k vymáhání škody, která mohla vzniknout,“ dodal člen výboru za TOP 09 Jan Jakob.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám