Hlavní obsah

Soudy mají zjišťovat názor dětí, než vydají předběžné opatření

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudy by neměly opomínat, že také při vydávání předběžných opatření, která dočasně upravují styk nezletilých dětí s rodiči, je třeba zjišťovat i názory potomků. Konstatoval to Ústavní soud (ÚS), který se zabýval případem muže, který se domáhal úpravy styku se svými syny.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Muž usiloval o to, aby byl prozatímně upraven jeho styk se syny ve věku 2 a 14 let, který doposud probíhal na základě dohody s matkou. Soudu podal i návrh na svěření obou chlapců do své péče. S výroky obecných soudů o předběžných opatřeních však nebyl spokojen, a proto podal ústavní stížnost.

Ústavní soud zjistil, že soudy vůbec nezjišťovaly názory obou chlapců, byť na tuto skutečnost si otec ve svém podání nestěžoval.

„Názor staršího nezletilého měl představovat jedno z hlavních východisek obou rozhodnutí obecných soudů,” připomněl Ústavní soud s tím, že oba obecné soudy svá rozhodnutí hájily mimo jiné tím, že „názor nezletilých nebyl znám, a tedy nebyly rozptýleny obavy z rizik, které o osobě stěžovatele uvedla matka”.

ÚS stížnost muže zamítl, neboť v průběhu řízení před obecnými soudy vyšlo najevo, že staršímu chlapci nastavený režim péče vyhovuje, přesto konstatoval, že i k dočasné úpravě styku dětí s rodiči mají soudy zjišťovat i názor nezletilého, „ jenž je s ohledem na svůj věk schopen takový názor vyjádřit”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám