Hlavní obsah

Babišova vláda kývla na návrh komunistů zdanit církevní restituce

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) podpořila návrh KSČM na zdanění církevních restitucí. Kabinet na to kývl hodinu před tím, než bude Sněmovnu žádat o důvěru. Zdanění peněžitých náhrad bylo jednou z podmínek komunistů pro případnou podporu či toleranci Babišovy vlády. Komunisté však v úterý oznámili, že budou hlasovat proti podpoře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Souhlasíme s tím, že je potřeba napravovat křivdy, ale způsob finanční náhrady byl podivný, proto jsme ten návrh podpořili,“ vysvětloval Babiš na tiskové konferenci po středečním jednání vlády. Návrh nyní posoudí poslanci.

„Je tam potřeba korekce, podle našeho názoru ty náhrady byly prodražené asi o 54 miliard a schvalované za podivných okolností ve Sněmovně,“ dodal premiér.

Babiš už loni na podzim proklamoval, že chce nechat církevní restituce zdanit. Programové prohlášení vlády však nic takového neobsahuje. To byl také jeden z důvodů, proč komunisté odmítli vládu podpořit. V úterý po jednání výkonného výboru KSČM uvedla, že bude hlasovat proti důvěře.

V minulosti chtěla církevní restituce zdanit i ČSSD. V rámci minulé vládní koalice s KDU-ČSL, která je proti, od svého návrhu ale sociální demokraté ustoupili.

Reklama

Výběr článků

Načítám