Hlavní obsah

Na rybí polévku se v Praze stály dlouhé fronty, boskovická „pro chudé” vynesla 71 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražané a návštěvníci metropole čekali v neděli na Staroměstském náměstí dlouhé fronty na vánoční rybí polévku, kterou s primátorkou hlavního města Adrianou Krnáčovou (ANO) a pražskými radními naléval netradičně i premiér Adrej Babiš (ANO). V Boskovicích pak tradiční rozdávání polévky pro chudé vyneslo charitě 71 tisíc korun.

Foto: ČTK

Tradiční rybí polévku v Praze rozdávali radní včetně primátorky Adriany Krnáčové (ANO), kterou přišel podpořit i šéf hnutí a designovaný premiér Andrej Babiš.

Článek

„Fronty se tady tvořily vlastně už před jedenáctou, možná už od půl jedenácté,” řekla Hana Tietze ze společnosti Taiko, která pořádá vánoční trhy v centru Prahy. Lidé podle ní čekali spořádaně až do začátku nalévání, které netrvalo ani dvě hodiny.

Složení front lidí bylo velmi pestré - od lidí, kteří se jdou na Štědrý den jen projít vánoční Prahou, přes zvědavé cizince, až po potřebné a lidi bez domova, pro které je primátorská polévka určena primárně.

Na přípravu pokrmu kuchaři letos zpracovali celkem 660 kilogramů surovin. Kromě kaprů, kteří letos pocházeli z rybářství Zbiroh, do polévky zpracovali 100 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 30 kilogramů cibule, 70 kilogramů hladké mouky, 50 kilogramů másla a 45 litrů smetany. Nechyběly tři litry koňaku pro zvýraznění chuti, karamel a osmažené krutony na másle. [celá zpráva]

Celkem organizátoři připravili tři tisíce porcí, z nichž tisíc nabízel na Václavském náměstí starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) se svým týmem.

Boskovická polévka přinesla charitě 71 tisíc

Zatímco v Praze se polévka rozdává tradičně zcela zdarma, v Boskovicích na Blanensku bylo rozdávání vánoční polévky i letos spojeno s charitou, kdy lidé za polévku přispívali do pokladniček dle svého uvážení. Akce nazvaná Polévka pro chudé i bohaté, při níž se rozdalo tisíc porcí pokrmu, zde v neděli vynesla přes 71 000 korun. Jeden z dárců dal za polévku i 5000 korun, řekl pořadatel Rudolf Burgr.

Asi na 50 lidí už se nedostalo. Přispěli ale i ti, kteří polévku neměli. Peníze dostanou nemocné děti nebo lidé v tísni, o přesném příjemci rozhodnou pořadatelé v lednu. Vždy ale směřují buď postiženým dětem, nebo lidem v sociální nouzi a tíživé životní situaci. „V minulosti jsme peníze dali například lidem zasaženým povodněmi nebo matkám v azylových domech pro stravování dětí ve škole nebo na jejich kroužky,” uvedl příklad Burgr.

Letos se konal 23. ročník akce. Za tu dobu se vybralo skoro 900 000 korun. Letošní částka přes 70 000 korun je jedna z nejvyšších, rekord je více než 74 000 korun. Nejvíce lidé dávali dvacetikoruny, ale našli se i štědřejší dárci. „Jeden dárce nám dal v bankovkách smotaných do sebe 5000 korun. Tak vysoké částky v tisících korun jsou výjimečné, ale každý rok se někdo takový najde,” doplnil Burgr.

V Boskovicích rozdává vánoční polévku od roku 1995, hned napoprvé se podařilo vybrat 1000 korun, které dostal stacionář pro handicapované děti Betany. Celkem se zatím z dobrovolných příspěvků vybralo skoro 895 000 korun. Boskovická akce tak patří na Moravě k nejúspěšnějším. "V devadesátých letech jsem jel do Skotska, kde se rozdávala polévka pro bezdomovce. To mi tak utkvělo v paměti, že když jsme u nás otevřeli později restauraci, řekli jsme si, že chceme podporovat bohulibé aktivity," dodal Burgr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám