Hlavní obsah

Brusel chce peníze za Čapí hnízdo zpátky. Česko je zaplatí, tvrdí EK

Aktualizováno

Farma Čapí hnízdo již není mezi projekty spolufinancovanými z evropských fondů. Podle Evropské komise (EK) se české úřady rozhodly peníze vrátit. Ministerstvo financí v pátek jen potvrdilo, že Brusel Česko vyzval, aby výdaje na projekt vyjmulo z dotačního programu ROP. Podle resortu se o tom ještě nerozhodlo.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

„Po dohodě s Regionální radou jakožto Řídícím orgánem ROP SČ bude o vyjmutí či nevyjmutí projektu (Čapí hnízdo) ministerstvo financí informovat,” uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec v reakci na páteční informace Evropské komise, že české úřady vyňaly farmu Čapí hnízdo z projektů spolufinancovaných z evropských fondů.

Pokud se Čapí hnízdo z dotačního programu vyjme, projekt už se nebude řešit v rámci EU a program ROP SČ se ze strany Evropské komise uzavře, dodalo ministerstvo financí.

Praha už se rozhodla, peníze vrátí, tvrdí EK

Evropská komise začala posuzovat zprávu Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) ke kauze farmy Čapí hnízdo. Mluvčí EK Právu v pátek v podvečer potvrdila, že již obdržela stanovisko OLAF ke kauze Čapí hnízdo a nyní zvažuje další postup, což si vyžádá nějaký čas. „Mohu dále potvrdit, že Praha se rozhodla částku z tohoto projektu, jež se váže na eurofondy, vrátit,“ řekla mluvčí EK Právu s tím, že zatím sumu nemůže upřesnit, protože částka ještě neprošla účetnictvím Komise.

„Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi doporučení OLAF ohledně českého projektu známého jako Čapí hnízdo. Doporučení prostudujeme a vyhodnotíme. Byli jsme dále informováni, že české úřady už rozhodly, že výdaj vztahující se k tomuto projektu bude vyjmut z programu financovaného z evropských fondů," sdělila bez dalších podrobností mluvčí EK.

Zprávu OLAF nemáme, tvrdí státní zastupitelství 

Státní zastupitelství se v pátek k informacím o vyšetřování OLAF nechtělo vyjadřovat. „Nic jsme neobdrželi, tudíž se nebudeme nijak vyjadřovat,” řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Policie chce v souvislosti s případem vydat ke stíhání premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Celkem bylo v kauze obviněno devět lidí. Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

Z Agrofertu pryč a zase zpátky

Firma, která Čapí hnízdo na Benešovsku vybudovala, nejprve patřila Agrofertu, následně byla převedena na anonymní akcie na doručitele. Díky tomuto manévru, kdy se prezentovala jako malá firma, se mohla ucházet o dotaci 50 miliónů, kterou také získala a kterou by jako součást koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Po pěti letech mimo koncern, kdy farma musela dodržovat dotační podmínky, firma sfúzovala s jednou z Babišových společností, a tak se opět vrátila pod Agrofert.

Loni v březnu na mimořádné schůzi Sněmovny Babiš uvedl, že v době získání evropské dotace byli akcionáři farmy bratr jeho partnerky a jeho dvě dospělé děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám