Hlavní obsah

Homosexuála bych ústavním soudcem nejmenoval, překvapil prezidentský kandidát Fischer

Novinky, bož

Prezidentský kandidát Pavel Fischer se na setkání v Katolickém domě v Blansku kriticky vyjádřil k údajnému rozbíjení rodiny, kterého se podle něj dopustil Ústavní soud (ÚS) přiznáním dvojího otcovství homosexuálnímu páru. Fischer dále uvedl, že by jako prezident ústavním soudcem nejmenoval homosexuála, lesbu nebo pedofila.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kandidát na prezidenta Pavel Fischer představil 30. listopadu v Praze svou prezidentskou kampaň.

Článek

„Dnes je na Ústavním soudu paní, která udělala krok k rozbití rodiny takový, že bych jako prezident ji nemohl odvolat, ale nikoho takového bych tam už nejmenoval,“ komentoval Fischer rozhodnutí senátu ÚS v čele s Kateřinou Šimáčkovou ve věci homosexuálního páru, který žije v Kalifornii v USA.

Volba prezidenta 2018

Čech a Dán uzavřeli podle kalifornského práva sňatek a následně se domluvili s náhradní matkou, že jejich dítě odnosí. ÚS rozhodl, že české úřady musí otcovství obou mužů uznávat a není možné, aby po přistání v Česku jeden z nich přestal být otcem. „Šlo pouze o tento konkrétní případ v této konkrétní situaci a šlo především o zájem dítěte, ne o nějaké abstraktní principy,“ zdůraznila tehdy soudkyně Šimáčková. [celá zpráva]

Pedofila, homosexuála nebo lesbu bych nejmenoval

„Teď to řeknu jako prezident. Prezident jmenuje ústavní soudce,“ uvedl Fischer v Blansku. „Jako prezident tam mohu jmenovat pedofila. Nebo homosexuála, který žije v partnerství. Nebo lesbu. V dobré víře, aby to bylo vyrovnané. Tak takového člověka bych tam nikdy nejmenoval. Právě proto, že Ústavní soud je poslední instancí, která o těchto věcech bude rozhodovat,“ prohlásil.

Záznam besedy Pavla Fischera v Blansku, zmíněné výroky začínají v čase 29:10.

„Když zapomeneme, co je člověk, odkud přichází, že má nějakou budoucnost, tak to bude hrozné,“ myslí si prezidentský kandidát. „Jan Pavel II. hovořil o civilizaci smrti. Vím, že jako prezident to nezastavím, ale mohu to alespoň zbrzdit,“ dodal.

Výrok je vytržen z kontextu, tvrdí Fischer

Beseda v Blansku proběhla již na začátku prosince. Video z ní po internetu se začalo šířit teprve na konci tohoto týdne. Fischer proto mezitím na Facebooku své výroky mírnil. „Jedná se o výrok vytržený z kontextu otázky ohledně adopcí dětí,“ tvrdí s tím, že mezi homosexuály má přátele.

„Chtěl jsem poukázat na to, že ústavní soudce by neměl reprezentovat vlivovou skupinu, která současně usiluje o úpravu právních poměrů, a to kvůli možnému střetu zájmů,“ zopakoval nicméně.

„Omlouvám se za svůj nešťastný výrok. Rozhodně nehodlám diskriminovat žádnou skupinu občanů pro její původ či způsob života, to jsem ostatně nikdy nedělal a jako prezident nikdy nebudu,“ ujišťuje Fischer.

Někdejší velvyslanec ve Francii a současný ředitel výzkumné agentury STEM Pavel Fischer (52) oznámil splnění podmínek pro kandidaturu na Hrad v říjnu. Opírá se o podporu 17 senátorů napříč politickým spektrem. Pravděpodobnost jeho zvolení prezidentem je podle projektu výzkumníků Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kdovyhrajevolby.cz v tuto chvíli 0,94 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám