Hlavní obsah

KSČM na Ondráčkovi trvá. Doufám, že si Babiš v ANO zavede pořádek, řekl Filip

KSČM se odmítá vzdát nominace předlistopadového příslušníka tehdejší SNB Zdeňka Ondráčka do čela komise kontrolující činnost Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Uvedl to v neděli šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Šéf strany Vojtěch Filip v sobotu prohlásil, že doufá, že si předseda ANO Andrej Babiš zavede v hnutí pořádek. I kvůli chybějícím hlasům ANO Ondráček v týdnu nebyl do čela komise zvolen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Článek

Ondráček je jediným kandidátem do čela komise, pro řadu poslanců je však nepřijatelný, protože se jako příslušník pohotovostního pluku v lednu 1989 podílel na násilném potlačování protirežimních demonstrací.

Sněmovna ho v pátek nezvolila. Druhý pokus bude mít v úterý.

„Nemáme důvod ho stahovat,” uvedl Kováčik k možnosti, že by Ondráčka mohla nahradit přijatelnějším kandidátem, k čemuž ji vybídlo mimo jiné hnutí ANO.

To dosud při obsazování postů ve Sněmovně hlasovalo s komunisty a SPD, při páteční tajné volbě však Ondráčka minimálně někteří nepodpořili. Současný poslanec KSČM získal jen 85 ze 186 hlasů.

Ondráčkovo zvolení i ve druhém kole věří i předseda komunistů Vojtěch Filip. „Babiš hnutí ANO řídí direktivně. Doufám, že pořádek ve svém hnutí při druhém kole volby zavede,” nechal se slyšet Filip při sobotním projevu na zasedání ÚV KSČM.

Foto: Česká televize ČT24

Zdeněk Ondráček coby příslušník pohotovostního pluku v televizním rozhovoru v roce 1989 hájí policejní zásah proti demonstrantům

K odmítnutí Ondráčka vyzval předsedu ANO Babiše už dříve prezidentský kandidát Michal Horáček, který připomněl, že nynější poslanec v lednu 1989 brutálně zasahoval během Palachova týdne proti pokojným demonstrantům.

Ondráček byl před listopadem 1989 členem policejního pohotovostního pluku SNB a podílel na násilném potlačování demonstrací proti komunistickému režimu. Vystoupil tehdy i v komunistické televizi, kde brutální zásah v průběhu Palachova týdne obhajoval a tvrdil, že demonstranti byli ozbrojení a příslušníky SNB napadali.

Výběr článků

Načítám