Hlavní obsah

Pirát Michálek už není pražským zastupitelem, nahradil ho Mahrik

Právo, trj

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek už není pražským zastupitelem. Rezignoval a místo něho slib ve čtvrtek ráno složil náhradník Viktor Mahrik, který se věnuje výzkumu internetu. Michálek rezignoval poté, co stal poslancem. Nechce totiž obě funkce kumulovat.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pirát Viktor Mahrik skládá slib do rukou primátorky Adriany Krnáčové

Článek

„V Pirátské straně jsem od roku 2012,“ řekl o sobě Mahrik. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která přijala slib s primátorským řetězem na krku, řekla, že Michálek oznámil rezignaci už 5. prosince.

„Plním slib, který jsem dal před volbami, že nebudu kumulovat funkce. Myslím si, že když je někdo poslancem, a chce svou práci dělat dobře, nemůže být současně zastupitelem,“ uvedl Michálek.

Apeloval na kolegy, zvlášť na ty pro funkce uvolněné, aby se zachovali stejně. „Není možné kumulovat dvě placené funkce, kumulovat dva platy, v Poslanecké sněmovně a tady na magistrátu,“ uvedl Michálek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michálek (Piráti)

„Přejeme vám hodně štěstí při prosazování čehokoli v Poslanecké sněmovně,“ reagovala Krnáčová. Michálek nabídl, že Praze v parlamentu bude pět pražských poslanců pomáhat s prosazováním jejích zájmů. „Není možné, aby se tu zastavovalo centrum města, například u náměstí Curieových,“ řekl.

Očekává se, že i další dva zastupitelé pirátů, kteří se stali poslanci, z pražského zastupitelstva v brzké době odejdou. Jedná se o Mikuláše Ferjenčíka a Ondřeje Profanta.

Vedení městského školského výboru a členství v dalším výboru se vzdává Patrik Nacher (za ANO). „Když se chci ve Sněmovně naplno věnovat ochraně spotřebitele, budu rád, když budu stíhat řadového zastupitele,“ řekl Právu Nacher.

Poslanecký mandát získal ještě náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Trojkoalice, KDU-ČSL) či exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS). Svůj odchod z magistrátu neavizovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám