Hlavní obsah

Většina parlamentních stran podpoří tři miliardy navíc pro sociální služby

Právo, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kraje mají šanci, že z rozpočtu na příští rok dostanou navíc tři miliardy korun na financování sociálních služeb. A to i přesto, že rozpočtový výbor včera přesun těchto peněz jmenovitě nepodpořil, protože z návrhu so­ciál­ního výboru nebylo jasné, z jakých kapitol by se ve prospěch platů sociálních pracovníků přesunuly. To je však spíše technický problém.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stát zatím plánuje, že na so­ciál­ní služby pošle 12 miliard korun. Navýšení prostředků má podporu většiny parlamentních stran. A to jak stran bývalé vládní koalice, tak i pirátů, TOP 09 či SPD.

„Musíme hledat nějaký konsenzus, jak to vyřešit. Ale samozřejmě lidi, kteří dělají v so­ciál­ních službách pod kraji, si to zaslouží,“ konstatoval již dříve předseda hnutí a designovaný premiér Andrej Babiš (ANO). Rozpočtový výbor požádal ministerstvo financí, aby zdroje pro tyto účely v nejvyšší možné míře určilo samo.

Řadu námětů z jiných výborů rozpočtový výbor na začátku týdne nepodpořil a nedoporučil. Podporu dostaly pouze návrhy na zvýšení rozpočtu ministerstva školství o 100 miliónů korun pro speciální školy.

Z členů výboru uspěla jeho předsedkyně Miloslava Vostrá (KSČM) s návrhem, aby tzv. chráněné rozpočtové kapitoly dostaly na úkor vládní rozpočtové rezervy skoro 106 miliónů korun na růst platů zaměstnanců. Jde o prezidentskou kan­celář, Senát, Sněmovnu, kan­celář ombudsmanky, Ústavní soud a o Nejvyšší kontrolní úřad.

Sněmovna by také měla podle doporučení výboru posílit o 1,9 miliardy korun dotaci do pojistných fondů státní pojišťovny EGAP, a to na problémový projekt hnědouhelné elektrárny Yunus Emre v Turecku.

Celkem tak rozpočtový výbor podpořil přesuny peněz uvnitř rozpočtu za zhruba 3,1 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám