Hlavní obsah

Nemocnice v Ústí má nový rentgen, ten předchozí zabil pacientku

– Ústí nad Labem

Ústecká Masarykova nemocnice v pondělí spustila provoz nového rentgenu. Ten nahradil přístroj, který byl odstaven v říjnu poté, co smrtelně zranil pacientku. Devět miliónů korun na nový přístroj od jiného výrobce poskytl Krajské zdravotní, pod kterou nemocnice spadá, její jediný akcionář Ústecký kraj, řekl mluvčí společnosti Ivo Chrástecký.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Masarykova Nemocnice v Ústí nad Labem

Článek

Nový přístroj podle Chrásteckého splňuje nejpřísnější bezpečnostní kritéria. „Bezpečnost pacienta zajišťuje sofistikovaný autonomní antikolizní systém, který reaguje na jakékoliv nebezpečí kolize s pacientem zcela samostatně okamžitým zastavením všech pohybů. Bezpečnostní prvky jsou násobně jištěny,” uvedl Chrástecký.

Masarykova nemocnice, která je největším zařízením v kraji, přišla v polovině října o dva přístroje. Při standardním vyšetření spadl neočekávaně uvolněný zářič na osmdesátiletou dlouhodobě nemocnou pacientku. Přes okamžitou pomoc zdravotníků seniorka zemřela.

Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Technickou kontrolou prošel letos 21. června, byl bez závad. Vedení nemocnice nechalo okamžitě odstavit i druhý přístroj stejného výrobce. Část pacientů nemocnice v uplynulých týdnech odkláněla na vyšetření do polikliniky a dalších zařízení.

Policie vyšetřuje

„Druhý přístroj, který je dosud předmětem vyšetřování policie, také nahradíme novým. Ten bude pořízen standardní cestou zařazením do investičního plánu nákupu zdravotnické techniky pro rok 2018,” doplnil předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.

Pád rentgenu vyšetřuje policie pro podezření z usmrcení z nedbalosti. Vyšetřování potrvá dlouhé týdny, protože kriminalisté potřebují znalecké posudky. Ředitel ústecké nemocnice Josef Liehne už dříve jednoznačně vyloučil, že by za neštěstím stála chyba personálu. Nemocnice se přiklání k tomu, že k pádu došlo kvůli technické závadě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám