Hlavní obsah

Přístroj byl v pořádku, brání se dodavatel rentgenu, který v Ústí zabil ženu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Foma Medical odmítla, že by za pádem části rentgenu na pacientku v ústecké Masarykově nemocnici byla chyba servisu zařízení. Osmdesátiletá pacientka na následky zranění při tomto neštěstí zemřela. Stalo se tak 12. října při standardním vyšetření. Dodavatelská firma pochybení ve čtvrtek odmítla v tiskovém prohlášení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Společnost Foma Medical vylučuje, že by nežádoucí příhoda byla způsobena chybou servisu. Po nehodě byl zastaven provoz druhého rentgenu z rozhodnutí nemocnice. Společnost bezprostředně po nežádoucí události nabídla nemocnici spolupráci,” stojí v prohlášení vedení společnosti.

Podle ní se den po nehodě na místo dostavili zástupci vedení Foma Medical a zástupci vedení i techniků výrobce zařízení. „K zařízení nebyl nikdo z přítomných vpuštěn. Místo nehody bylo do doby vydání této tiskové zprávy zapečetěné z důvodu vyšetřování. Z toho důvodu nám není známa příčina události, zda byla zaviněna vadou přístroje, či nikoli,” uvádí společnost se sídlem v Hradci Králové.

Její vedení tvrdí, že rentgen prošel pravidelnou bezpečnostní kontrolou v červnu a ta žádnou závadu neodhalila. Další byla naplánovaná na prosinec.

Oba rentgeny, které nemocnice měla, jsou odstavené, protože vedení nemocnice v přístroje ztratilo důvěru. V dalších nemocnicích Krajské zdravotní, kam spadá ústecká nemocnice, tyto přístroje nejsou.

Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Podle Ústeckého kraje, který je jediným akcionářem Krajské zdravotní, jde nejspíš o chybu výrobce.

Případem z 12. října se zabývá policie pro podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Při vyšetření spadl dle dostupných informací na pacientku kus přístroje, zraněním na místě podlehla. Tragická událost se stala v hlavní nemocniční budově. „Bylo nám oznámeno úmrtí osmdesátileté pacientky na oddělení rentgenu ústecké Masarykovy nemocnice. Případ si převzala služba kriminální policie a vyšetřování,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám