Hlavní obsah

Pád rentgenu v ústecké nemocnici: na stejných přístrojích tam už snímkovat nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rentgenový přístroj, který v ústecké Masarykově nemocnici ve čtvrtek zabil pacientku, se tam už nebude používat, stejně jako druhý rentgen od stejného výrobce, který v zařízení byl. Uvedl to v pátek ředitel nemocnice Josef Liehne.

Foto: Ondřej Bičiště / MAFRA, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oba rentgeny, které nemocnice měla, jsou nyní odstavené. „Nemáme důvěru k tomu přístroji. Za sebe říkám, že už tam nikdy nikoho vyšetřovat nebudeme,“ řekl Liehne.

V dalších nemocnicích Krajské zdravotní, kam spadá ústecká nemocnice, podle něj tyto přístroje nejsou.

Masarykova nemocnice, která je největší v Ústeckém kraji, má v tuto chvíli k dispozici jen tři rentgenové přístroje. „První pracovní den ukázal, že kapacita náhradních tří přístrojů, které máme, nestačí. Budeme muset posílat pacienty do ústecké polikliniky, případně nám vypomohou okolní nemocnice,“ dodal Liehne.

Při kontrole bez závad

K tragické události došlo ve čtvrtek dopoledne. [celá zpráva] Část, která spadla, zabila 80letou pacientku, která přišla na vyšetření.

Přístroj byl do ústecké nemocnice instalován v prosinci 2015 a vztahuje se na něj tříletá záruční doba. Technickou kontrolou prošel letos 21. června, byl bez závad. Podle Ústeckého kraje, který je jediným akcionářem Krajské zdravotní, jde nejspíš o chybu výrobce.

„Je to pro nás neštěstí, ale není zaviněno Masarykovou nemocnicí. Je to vina výrobce, kde byla zřejmě nějaká skrytá vada," řekl náměstek hejtmana Stanislav Rybák (KSČM).

Nemocnice jednoznačně vyloučila, že by šlo o chybu personálu. „Jsme naprosto přesvědčeni, že jde o technickou záležitost,“ doplnil Liehne.

Věc vyšetřuje policie

Případ vyšetřuje policie, nemocnice o něm informovala také Státní ústav pro kontrolu léčiv a Státní úřad pro jadernou bezpečnost. O odškodnění pro rodinu zemřelé bude jasno poté, kdy se definitivně stanoví příčina neštěstí. „Včera (ve čtvrtek) jsem s nimi osobně hovořil a předal jsem celou záležitost ombudsmanovi nemocnice,“ uvedl Liehne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám