Hlavní obsah

Meteorologové varují před silným větrem, na hřebenech hor může řádit orkán

• Aktualizováno

Na východě republiky bude od nedělního odpoledne foukat silný vítr. V Jeseníkách a v Beskydech může mít v nárazech rychlost až 125 kilometrů v hodině, což odpovídá na Beaufortově stupnici rychlosti orkánu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V neděli odpoledne a v noci na pondělí bude na východě a severovýchodě Moravy a ve Slezsku zesilovat vítr,” uvedli meteorologové.

V Jihomoravském a Zlínském kraji bude foukat čerstvý jihovýchodní až jižní, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji až jihozápadní vítr.

V nižších polohách bude mít v nárazech rychlost kolem 70 kilometrů v hodině, v polohách nad 600 metrů nad mořem s nárazy kolem 90 kilometrů v hodině. Na horách bude vítr ještě silnější - v Jeseníkách a v Beskydech s nárazy kolem 110 kilometrů v hodině.

„Vítr bude během druhé poloviny (nedělní) noci a k ránu přechodně slábnout,” uvádí výstraha.

Opětovné zesílení větru očekávají meteorologové v pondělí odpoledne. V nižších polohách bude mít v nárazech rychlost 110 kilometrů v hodině, na hřebenech hor až  125 kilometrů v hodině. „Výstrahu budeme průběžně upřesňovat,” uvedli meteorologové.

Prozatím platí varování pro Jihomoravský, Zlínský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj od nedělních 16:00 do pondělního rána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám