Hlavní obsah

Účty prezidentských kandidátů protékají milióny i haléře, nejvíc vybral Drahoš

Novinky, jas

Halířové i statisícové položky a příjmy v řádech stokorun i miliónů. Právě tak se liší transparentní volební účty, které u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH) zaregistrovali uchazeči o post prezidenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezidentské volby proběhnou v lednu příštího roku

Článek

Mezi 15 kandidáty, kteří splnili svou zákonnou povinnost a zřídili si účty pro přehledné financování kampaně, jsou i jména těch, kteří nakonec kandidaturu vůbec nepodali, případně se jim nepodařilo splnit nominační kritéria (petice s podpisy minimálně 50 000 občanů, nominace 20 poslanců či 10 senátorů).

U většiny kandidátů, jejichž definitivní počet oznámí ministerstvo vnitra v pátek, jsou účty výčtem transakcí a povzbuzujících vzkazů od dárců. Výjimkou je účet prezidenta Miloše Zemana, který již při oznámení opětovné kandidatury prohlásil, že kampaň za své znovuzvolení nepovede. Účet je od září pro jeho oponenty svébytnou názorovou tribunou. [celá zpráva]

Nejštědřejší jsou dárci zatím k bývalému šéfovi Akademie věd Jiřímu Drahošovi. Na jeho účtu bylo ve čtvrtek na probíhající kampaň přes 13 miliónů korun.

Volba prezidenta 2018

Devět miliónů si na oficiální volební účet poslal textař a podnikatel Michal Horáček, který již po oznámení kandidatury avizoval, že si kampaň zaplatí z vlastních zdrojů a nebude spoléhat na dárce z řad veřejnosti ani firem. Pár miliónů už ale za kampaň zase utratil, takže ke čtvrtečnímu dni měl na účtu zhruba 3,6 miliónu.

Téměř 3,5 miliónu korun vybral bývalý velvyslanec Pavel Fischer, na jehož účtu zůstává 1,6 miliónu. Přes pět miliónů korun vybral bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Vratislav Kulhánek. Jeho mecenášem je šéf ODA, podnikatel Pavel Sehnal, který mu poslal pět miliónů korun. Další Kulhánkovi dárci by se dali spočítat na prstech jedné ruky.

Aktuální zůstatky na volebních účtech registrovaných Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí k 23. 11. 2017
kandidátzůstatek (v Kč)
Jitka Albrechtová230
Otto Chaloupka1 100
Jiří Drahoš13 617 347
Pavel Fischer1 610 794
Petr Hannig3 200
Iveta Heimová0
Marek Hilšer355 940
Michal Horáček3 661 777
Jiří Hynek173 748
Vratislav Kulhánek302 026
Daniel Masopust100
Ivan Smetana100
Josef Toman600
Mirek Topolánek1 023 516
Miloš Zeman433 574
zdroj: ÚDHPSH

Přes milión korun již vybral Mirek Topolánek, který do klání o Hrad vstoupil na poslední chvíli a kvůli pozdní registraci účtu mu hrozila pokuta. [celá zpráva]

Někdejší premiér za ODS si na kampaň poslal 100 000 korun a další peníze sbírá od drobných dárců. Na ty spoléhá i Marek Hilšer, na jehož účtu je aktuálně přes 350 000. Hudební producent Petr Hannig dostal od dvou dárců 2550 korun a na účtu má 3200. Další haléřové dary Hannig odmítl a vrátil odesilatelům.

Na Zemanově účtu to žije

Z pohledu počtu dárců je suverénně nejúspěšnějším výběrčím stávající prezident Miloš Zeman. Na jeho účtu je přes 430 000 korun. Za úctyhodným počtem více než 22 000 plateb stojí v drtivé většině haléřové transakce, které se Zemanovi názoroví odpůrci rozhodli využít coby vzkazník. [celá zpráva]

Foto: repro Transparentní účet prezidentského kandidáta Miloše Zemana

Na transparentním účtu Miloše Zemana převažují haléřové transakce

Vedle rozličných vzkazů pro prezidenta tak lze na účtu nalézt inzerci, citace celých pasáží Bible i Zemanových kontroverzních výroků. Dva nejaktivnější přispěvatelé poslali prezidentovi podle webu milosuvucet.cz, který pohyby monitoruje, rovných deset korun - v tisíci haléřových transakcích.

Haléřové či korunové položky ovšem posílají jednotlivci i ostatním kandidátům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám