Hlavní obsah

Předsedou Sněmovny byl zvolen Radek Vondráček z ANO

– Praha
Novinky, zpe

Poslanecká sněmovna si ve středu zvolila za předsedu Radka Vondráčka z hnutí ANO. V tajné volbě pro něj hlasovalo 135 poslanců. Vondráček neměl protikandidáta.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Radek Vondráček (ANO)

Článek

Hlasovací lístky si vyzvedlo 197 poslanců. Proti Vondráčkovi se sešlo 14 hlasů, další dva byly neplatné. Dalších 46 poslanců svůj hlas neodevzdalo. Jednání bylo poměrně bouřlivé, připomenout si ho můžete v on-line reportáži.

Vondráčka podpořilo kromě ANO také hnutí SPD, Piráti a komunisté. Demokratický blok ve složení ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se rozhodl, že neodevzdá hlasovací lístky kvůli jednání hnutí ANO.

Po volbě Vondráček poděkoval bývalému předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD) za odvedenou práci. „Velice si vážím důvěry, která mi byla dána. Budu dělat všechno pro to, abych tu důvěru nezklamal,” řekl Vondráček.

V závěru své řeči zavtipkoval na téma žádosti policie o vydání svých stranických šéfů Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. „Půjdu si vyzvednout poštu, něco na mě čeká,” prohlásil. Žádost policie o zbavení imunity poslanců přebírá právě šéf dolní komory.

Fiala kandidaturu stáhl

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval koncem října k tomu, aby poslanci předsedu nezvolili vůbec. Chtěl tak zabránit jednobarevné menšinové vládě předsedy ANO Andreje Babiše.

Kalousek chtěl, aby Sněmovna nebyla ustavena do doby, dokud Babiš nepřijde s „transparentním“ řešením, tedy s většinovou vládou. Jeho nápad ale moc velkou podporu neměl.

O post v čele Sněmovny se chtěl původně ucházet i předseda ODS Petr Fiala. Svoji kandidaturu však stáhl, protože podle něj neměla smysl, když už měl Vondráček předem deklarovanou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám