Hlavní obsah

Poslankyně Vildumetzová zůstane i hejtmankou, vzdá se ale platu

Aktualizováno

Poslankyně a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) ve středu oznámila, že zůstane v čele kraje. Vzdá se ale platu hejtmanky, čímž chce splnit předsevzetí, že nebude kumulovat funkce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) na archivním snímku.

Článek

Ačkoliv předseda hnutí ANO Andrej Babiš opakovaně uvedl, že je proti kumulování funkcí, Vildumetzová, která je i šéfkou Asociace krajů, se rozhodla si mandát ponechat.

„Po dlouhém a poctivém zvažování jsem se rozhodla, že si ponechám mandát poslankyně, který jsem díky velkému množství sedmi tisíc preferenčních hlasů v nejmenším volebním kraji získala v posledních sněmovních volbách, a to i přesto, že jsem kandidovala na nevolitelném místě,“ uvedla v tiskové zprávě Vildumetzová.

„Protože jsem ale před volbami i po nich několikrát veřejně prohlásila, že nebudu kumulovat dvě uvolněné, tedy placené funkce, činím tak a v Karlovarském kraji (KK) budu prozatím působit jako neuvolněná hejtmanka,“ pokračovala. „Záměrně používám slovo prozatím, protože chci během nějakého období nejprve zjistit, jestli jsem vůbec časově schopná obě pozice zastávat,“ dodala Vildumetzová.

K rozhodnutí přispěly dopisy občanů

K rozhodnutí přiměl Vildumetzovou nejenom zisk rekordního počtu preferenčních hlasů v parlamentních volbách, ale také velké množství dopisů.

„Velké množství občanů každý den píše, abych neodcházela od rozdělané práce karlovarské hejtmanky. Rozhodla jsem se tedy, že v KK zatím zůstanu ve funkci jako neuvolněná hejtmanka, protože platí, že je zcela proti mému přesvědčení pobírat dva plné platy,“ vysvětlila Vildumetzová, která se chce s vedením kraje a zastupitelským klubem hnutí co nejdříve dohodnout na systému fungování v regionu.

„Případně i na tom, kdo z mých kolegů mě bude v době nepřítomnosti zastupovat a udržovat tak kontinuitu a pokračovat v započaté práci,“ dodala. Prvním náměstkem, a tudíž zástupcem hejtmanky, je nyní Martin Hurajčík (ANO).

Problému s kumulací funkce poslankyně a hejtmanky čelila rovněž Jaroslava Pokorná Jermanová, která stojí v čele Středočeského kraje. Ta se rozhodla vzdát poslaneckého mandátu. [celá zpráva]

Posledním hejtmanem, který byl zvolen do Sněmovny a dosud se nerozhodl, zda některé křeslo opustí, je hejtman Olomouckého kraje Ladislav Oklešťěk.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk (ANO)

Reklama

Výběr článků

Načítám