Hlavní obsah

Soud zamítl Janouškovi odklad nástupu do vězení, i tak by mohl zůstat na svobodě

• Aktualizováno

Krajský soud v Brně zamítl žádost o další přerušení výkonu trestu lobbistovi Romanu Janouškovi, který si má odsedět 4,5 roku za nehodu. Zároveň však v rozhodnutí uvedl, že by vzhledem k jeho zdravotnímu stavu spíše připadalo v úvahu upuštění od zbytku trestu. Informaci přinesla Česká televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek před vynesením rozsudku u Vrchního soudu v Praze. Archivní snímek

Článek

„Pokud byl odsouzenému Romanu Janouškovi výkon trestu odnětí svobody přerušen již celkově na dobu jednoho a tři čtvrtě roku, během které nedošlo ke zlepšení jeho zdravotního stavu natolik, aby byl schopen výkonu trestu, není podle názoru soudu namístě rozhodovat o dalším přerušení výkonu trestu odnětí svobody,” píše se podle ČT v rozhodnutí Krajského soudu v Brně.

Verdikt však rovněž neočekává zlepšení Janouškova zdravotního stavu natolik, aby mohl k výkonu trestu nastoupit. Vzápětí uvádí, že zdravotní potíže Romana Janouška jsou takového rázu, že nemají být řešeny odkladem nástupu do vězení, ale spíše upuštěním od zbytku trestu.

Jaký teď bude další postup není zřejmé. Advokát Romana Janouška Lukáš Trojan se odmítl vyjádřit. Definitivně však bude muset znovu rozhodovat soud.

Lobbista si má odsedět 4,5 roku vězení za to, že opilý naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, ženu porazil a ujel.

Soud naposledy kvůli zdravotnímu stavu rozhodoval před rokem, kdy trest přerušil do 25. listopadu 2017. Janoušek má dlouhodobě problémy po operaci hlavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám